Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният учебен комплекс "Чаралица" с Ден на отворените врати

Военен учебен комплекс "Чаралица"

Националният военен учебен комплекс "Чаралица" отбеляза 35 години от създаването си с Ден на отворените врати. В комплекса се провежда подготовката на военнослужещи за изпълнение на мисии.

Как се обучават контингентите ни зад граница, как се кара хамър в Афганистан, как се стреля с гранатомет и как се разглобява автомат "Калашников", могат да видят днес посетителите на военния комплекс. 

Демонстрират се и симулации на бойни действия. Девизът на формированието е "Всичко освен войната е симулация, ние я моделираме". 

Началникът на комплекса полковник Мирослав Маринов коментира:

Мистериите около нас са много и благодаря на хората, които се отзоваха днес, защото това наистина е първият път за отворени врати, всички да видят с какво се занимава "Чаралица", говоря за широката общественост, тъй като военнослужещите се наясно какво представлява "Чаралица", тъй като няма формирование в българската армия, което да не е тренирало при нас. От 2003 година е преминато към симулационни системи. Ние сме съвместими за използването и в международни учения, разпределени учения, както и за тренировка на щабове на НАТО на наша територия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!