Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на природозащитници срещу изграждането на минивецове

Снимка: БГНЕС

В сградата на МОСВ Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ подкрепи протеста на членовете на риболовен клуб „Балканка“ срещу изграждането на минивец "Енерджи - Говедарци" в подножието на Рила планина.

Природозащитници днес се събраха на протест пред Министерството на околната среда и водите срещу изграждането на минивецове по течението на реките в България. Има реална опасност да изчезнат застрашени видове риби и да бъде замърсена питейната вода, алармират протестиращите:

След всяко водохващане не остава никаква вода в реката, стоят само едни голи камъни, всякакъв живот в реката се убива. Прекалено близо до вододайна зона ще бъде построено съоръжение, което при всички случаи ще наруши чистотата на водата. В България към момента има около 250 изградени минивецове, не говоря за големите водно-електрически централи. Има по план да се изградят още поне 700.

В Черни Искър живее една малка рибка, която е в Червената книга на България - главоч, който е със статут на критично застрашен. ВЕЦ-овете остават суха земя. Тази рибка не може да мигрира и край, всичко изчезва - споделиха природозащитници, които се събраха на протест срещу изграждането на минивецове по течението на реките.


 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!