Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диян Стаматов: Всички учебници за новата учебна година ще са отпечатани до 14 септември

Снимка: БГНЕС

Само в 17 училища в страната ремонтите ще продължат и след началото на учебната година, но това няма да възпрепятства учебния процес, увери заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Той обясни, че до 15-ти септември всички учебници ще бъдат отпечатани:

Ще имаме учебници по всички общообразователни предмети. Новите учебници за 5-ти клас, имаме уговорка с издателите, да бъдат разпространени до 14 септември навсякъде. Около 60 000 учебника трябва да бъдат отпечатани по история. Толкова е випускът, който е в момента. Това за тях едва ли представлява проблем. Те обаче ще започнат да ги печатат едва на 6-ти септември, когато приключва последната стъпка за процедурата. От 6-ти до 14-ти трябва да ги разпространят.

Заради демографската криза, първокласниците през тази учебна година ще са с 900 по-малко. Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева посочи, че са необходими още 300 милиона лева  за образование в бюджета за следващата година. Освен за 10-процентно увеличение на заплатите на учителите, средства ще са необходими и за въвеждането на всички дейности, и стандарти за образование, които влязоха в сила  с новия Закон за училищното и предучилищно образование.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!