Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът около Главан е локализиран

Отменено е бедственото положение в Тополовград

| обновено на 02.09.16 в 18:31
Снимка: БГНЕС

Усилията за потушаване на пожарите около гълъбовското село Главан и край Тополовград продължават.
Бедственото положение в община Тополовград е отменено тази сутрин. То бе обявено заради огромния горски пожар, който се разрази в близост до село Българска поляна. Тази сутрин дежурните противопожарни екипи направиха пълен обход по целия периметър на пожара. При поредното бедствие в област Хасково бяха унищожени над 12 хиляди декара площи, от които над 9 хиляди декара иглолистни и широколистни гори.
Продължава гасенето на огъня, обхванал над 500 декара сухи треви и храсти в района на хасковското село Хухла. Към момента няма опасност за населени места, съобщиха от МВР. В района са екипи от пожарната на Ивайловград, Маджарово, Любимец, Свиленград с шест пожарни автомобила, служители на горското и доброволци от община Ивайловград. Вертолет Ми-17 от състава на ВВС се включи в гасенето на пожара по искане на пожарникарите.
След 3-дневни усилия, пожарът край гълъбовското село Главан  вече е локализиран. Огънят унищожи 2500 декара широколистна гора. 
Днес бяха прокарани двойни ограничителни просеки, които попречиха на силния вятър да разпалва нови площи в района. Огнеборците преминаха и към окончателното потушаване на пожара. Вече е отворен за движение и пътят от Главан за Свиленград. Михаил Михов от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Стара Загора информира, че засегната от стихията широколистна гора е 2500 декара. 
Площта, която е обхваната от пожара е 5440 декара, от която над 2500 декара е смесена гора. Щом е локализиран, това означава, че площта няма да се увеличи повече.
Дежурни екипи от Пожарната и Горското стопанство ще останат и тази нощ край Главан, за да следят за евентуално възобновяване на огъня.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гасенето на пожара между гълъбовските села Мъдрец и Главан е затруднено

Затруднено е гасенето на пожара между гълъбовските села Мъдрец и Главан . С тежка техника от мини "Марица-изток“ е направена просека, за да се ограничи разпространението на огъня, който вече унищожи над 2000 дка площ, включително и широколистна..

обновено на 01.09.16 в 15:30