Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Етъра започва 14-ия Международен панаир на традиционните занаяти

Снимка: БГНЕС

В музея на открито "Етър" край Габрово започна майсторската надпревара, която се провежда в рамките на 14-ия Международен панаир на традиционните занаяти. Занаятчии от страната и чужбина ще мерят умения в тъкането на колани "на кори". 
Този стар занаят, обявен за шедьоврите на българското нематериално културно наследство, е практикуван у нас до средата на 20 век. Коланите, тъкани на кори са едни от най сложните за изработване елементи от българската народна носия. Майсторки от страната, от Холандия, Румъния и Украйна ще покажат уменията си в продължение на четири дни. Според регламента на състезанието, всяка трябва да изтъче колан, точно копие на оригинален от фонда на музея. Автентичният предмет е бил изработен преди близо сто години от жена от севлиевското село Кравеник и е красял сватбената й дреха, обяснява главният уредник на музея Величка Илиева.
По това време в Габровско всяка мома си е тъчала колан. В момента в Габровско няма жени, които да познават тази техника, това старинно умение отдавна е изчезнало.
Най-добрата майсторка в тъкането на колани на кори ще получи голямата награда "Сребърна хлопка", превърнало се в символ на панаира. Изложението на майстори на традиционни занаяти от страната и чужбина ще започне утре.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!