Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Борисов: Голямата ни цел е мигрантите да стоят далеч от границите ни

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Голямата ни цел е мигрантите да стоят далеч от нашите граници, заяви премиерът Бойко Борисов пред летния младежки университет на ГЕРБ.

Премиерът Борисов говори повече от час пред членовете на Младежката организация на ГЕРБ и обясни политиката на държавата по повод мигрантите. След това той отправи въпрос към всички, които го атакуват по повод посещението му в Турция. Борисов казва, че всъщност той защитава българските интереси и самият факт, че и Мартин Шулц е повторил тезите му, които са почти същите, доказва правотата му:

Всички, които ме наричат "пощенски гълъб" и отправят различни обидни нападки  , бих искал да попитам дали вицепрезидентът Джо Байдън или Мартин Шулц влизат в тази роля? Що се отнася до това дали са ме унижили в Турция, мога да кажа, че и премиерът на Турция, както по-късно и президентът Ердоган, ме посрещнаха много радушно, а хората, покрай които преминаваше нашия кортеж, ми махаха за поздрав. Големият ни проблем обаче е това, че на ден по 300 души - мигранти правят опит да нарушат нашите граници. Те са около 10 000 на година. Ние държим на споразумението с Турция. А що се отнася до визите, те не могат да отпаднат, защото това  би било самоубийствено, катко не можем да им кажем "добре дошли" в Европейския съюз, подчерта премиерът.

Борисов посочи, че големият ни проблем всъщност са бежанците от Афганистан, които са млади, здрави, но изключително агресивни, без образование:

Най-големите проблеми в мигрантските центрове създават точно те, защото са брутални.

Той коментира газовата конференция в понеделник, където очаква решителен отговор от представители на Европейската комисия дали ще ни разрешат в този газов хъб, при който Варна ще бъде център, да се приема и руски газ:

Това е моят въпрос, а след това можем да започнем преговори. Що се отнася до двата реактора, аз съм на мнение, а и партньорите от коалицията го подкрепят, веднага да платим двата реактора, защото иначе на ден плащаме по 167 000 евро. Този милиард и 300 милиона лева трябва да бъдедат платен, така че по-добре да го платим наведнъж.

Що се отнася до актуалната политическа ситуация, ГЕРБ ще обяви кандидата си на 2 октомври, както решихме, заяви Борисов:

Ние нямаме нужда да правим предварителна кампания, защото нашата кандидатура е разпознаваема.

Премиерът каза още, че ако ГЕРБ загуби президентските избори, това ще е волята на народа и веднага, незабавно, трябва да се обявят предсрочни парламентарни избори:

Само че този път аз няма да разреша на моята партия да участва в управлението. Затова, нека тези, които предлагат различни варианти, да мислят за това какво ще се случи и да мислят за последствията. Що се отнася до готовността на ГЕРБ за изборите, с помощта и на младежите, аз съм сигурен, че ще постигнем победа. Това потвърди и Цветан Цветанов, както и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която също е във Варна и е лектор на форума.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!