Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марияна Георгиева с отличие за майсторско тъкане на надпреварата в "Етъра"

Снимка: ЕМО "Етър"

Майсторката в занаята „Художествени тъкани“ Марияна Георгиева от Пловдив получи голямата награда от надпреварата, която се проведе в рамките на Международния панаир на традиционните занаяти в Етнографския музей „Етър” край Габрово. Девет майсторки се състезаваха в тъкане на колани „на кори“ по стара традиция.

Майсторки от България, Румъния, Украйна и Холандия мериха умения в тъкането на колани „на кори“, като задачата им беше да изработят точно копие на оригинален колан от фонда на музея, изтъкан преди близо 100 години. Журито призна за най-добра в занаята Марияна Георгиева от Пловдив. Освен приза „Сребърна хлопка“, тя получи парична награда и правото на изложба-базар в Етъра по време на панаира през следващата година. 

Специалната награда на Община Габрово бе присъдена за цялостното представяне на Софка Димитрова от София. За популяризиране развитието на занаята „Тъкане на колани „на кори” в съвременността, музейното ръководство награди  Анелиз Тейман от Холандия. Един от големите майстори тъкачи у нас - Веселин Фесчиев от Велико Търново беше признат за най-добър изложител по време на тазгодишното – 14-о издание на Международния панаир на традиционните занаяти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!