Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът край Граматиково е локализиран, потушиха окончателно огъня край Синьо Камене

 Над 100 души доброволци, служители на горското стопанство, на общинската администрация, полицаи и пожарникари се бориха в продължение на няколко часа с огъня в местността "Камъка" край Граматиково. Изгорели са около 100 дка сухи треви и храсти, засегната е и малка част от борова гора, но щетите тепърва ще се установяват, съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев. През нощта на място ще останат дежурни екипи, които да следят да не би пожарът отново да се възобнови.

"Да се надяваме, времето да  бъде благосклонно и да не духне вятърът. Повече от три месеца не е капнала и капчица дъжд и всичко е много сухо. Аз съм много доволен, че всички реагираха и се включиха в потушаването на огъня. Дойдоха с тупалки, лопати, кой каквото има и го овладяхме, което е много добре и успяхме да овладеем пожара", коментира още Янчев.

Според местните жители пожарът е предизвикан от нелегални мигранти, които по - рано днес са били задържани край Граматиково.

Пожарът край село Синьо Камене, община Средец, в днешния следобед вече окончателно е  потушен. Екипите от пожарникари и доброволци  са приключили работата си, каза кметът на община Средец Иван Жабов  

 В момента на място остават само горски, които ще следят да не възникне ново огнище или да  се възпламени някъде старо.

При пожара, който започна на 4 септември и се разпространи в близост до 3 села в Средецко, са изгорели около 3000 декара сухи треви и храсти и около 800 дка широколистна гора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!