Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваньо Шарков: Над 200 лечебни заведания в страната са въвели устройства за пръстови индетификатори

Ваньо Шарков
Снимка: БГНЕС

Над 200 лечебни заведения в страната са въвели устройства за пръстови индетификатори. Това  каза в Плевен заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. За първи път в университетска болница “Георги  Странски“, която не е в пилотния проект, демонстрираха въвеждането на пръстов индентификатор на пациент.

В плевенската университетска болница вече има 49 устройства за въвеждане на пръстови идентификатори при прием на пациенти, които ще заработят активно през следващите дни, видя при посещението си д-р Шарков. Не се изисква тази идентификация за:

Пациенти, които се хоспитализират по спешност. Първата ни задача като лекари е да помогнем да бъде спасен техния живот. Системата с нищо не е по-различна от начина, по който се работеше досега с личните карти. Всички изключения, които бяха допускани преди, са увеличени, с изключение по медицински причини.

Доктор Шарков каза още:

НЗОК е длъжна да охранява средствата на здравноосигурените лица. За първи път има възможност пациентът сам да контролира парите, които той е внесъл в Касата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!