Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАЗД: Няма тенденция към увеличаване или нямаляване на случаите на нарушаване правата на децата

Снимка: БГНЕС

През последните три години у нас няма тенденция към увеличаване или намаляване на случаите на нарушаване на правата на децата. Това заяви във Варна председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева, която участва в заседание на Съвета на децата към агенцията. ДАЗД следи ситуацията в центровете за настаняване на бежанци, защото там също има  деца:

Наши служители на ДАЗД пребивават доброволно, за да може, бидейки свидетели на ситуация, те да задействат механизма за подкрепа на деца в случай на нужда от такава, обясни Кънева.

По повод правото на образование на децата мигранти, тя каза:

Разбира се, като всяка друга държава, която в момента е под огъня на бежанската вълна, процесите вървят бързо, администрацията невинаги може толкова бързо да отговори. Затова като страна ние се съсредоточаваме върху тези деца, за които сме сигурни, че решават да останат на територията на страната. За миналата година ние сме имали 37 или 39 такива деца. За всички тях ние сме обезпечили изцяло правата им. За тази година статистиката все още е динамична, но е създадена система, така че нито едно дете, което реши да остане на територията на страната, да не в риск от отпадане от учебна среда.

Децата от Съвета съобщиха, че подготвят петиция със свои предложения по отношение на намаляването на бюрокрацията, свързана с детския труд. Идеята е те да могат да помагат без разрешение от Инспекцията по труда, когато става дума за семеен бизнес. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!