Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Севлиево отхвърли предложението за присъединяване към ВиК-Габрово

Общинският съвет в Севлиево отхвърли предложението на кмета за присъединяване на местното водно дружество към ВиК-Габрово. Така 4-те общини в областта губят възможността за безвъзмездно финансиране от Европейския съюз.

Отказът за присъединяване към ВиК асоциация на областно ниво ще лиши от европейско и държавно финансиране както Савлиево, така и Габрово, Трявна и Дряново въпреки съгласието на трите общини за окрупняване на дружествата.

Промените срещнаха сериозен отпор сред жителите на Севлиево, където месеци темата беше разисквана на публични срещи. Несъгласието си местните хора аргументират с вероятното увеличение на цената на водата, риска от съкращаване на служители от севлиевското ВиК, както и с недоверие, че ВиК инфраструктурата в общината ще бъде подобрена. Според кмета Иван Иванов отказът на общинските съветници лишава Севлиево от възможността за продължаване на започнат проект за облекчаване на проблема с безводието, който предвижда инвестиция непосилна за общината.

Отхвърлянето на предложението за присъединяване към единен ВиК оператор стана само ден след като Севлиево премина на нов по-тежък режим. Селата имат вода за по 4 часа през два дни,  в града - през ден, а има и населени места, които разчитат само на водоноски. Жителите на общината масово се включват в започналата подписка и отново настояват за трайно решение чрез построяването на язовир Мокра Бяла, като напомнят, че изграждането му чакат от десетилетия, но досега са получили само обещания.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!