Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80% от извършителите на домашно насилие са преживели тормоз вкъщи

Снимка: ЕПА/БГНЕС
80% от извършителите на домашно насилие са преживели тормоз вкъщи, показва изследване на три организации в България.

Равнището на прикриване и неосъзнаване на домашното насилие е много по-голямо при мъжете. Скрит е и делът на пострадалите деца, тъй като достъпът до тях е затруднен именно от тези, които извършват насилие. Според изследването често в основата на домашното насилие стоят отношенията между двата пола.

Ромските жени и момичета са по-уязвими от тези в останалите групи. Жертвите от тези общности много по-трудно могат да получат достъп до помощ, казва Славянка Иванова, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията:


Насилието ескалира в отношенията между извършител и жертва и засега нашето общество все още не е способно да се справи с това. Ние се сблъскахме със случаи с автоимунни заболявания, които са провокирани в резултат на тежко системно насилие и с ментални разстройства, които на били отключени вследствие на него.


Проучването на неправителствените организации се базира на телефонни интервюта с 2 500 души, разговори с 400 ромски жени и с над 200 полицаи, социални работници и жертви на насилие, настанени в кризисни центрове. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!