Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Анкара заседава Съветът за национална сигурност на Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Анкара днес заседава Съветът за национална сигурност на Турция, под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган. В Съвета участват представители на политическото и военното ръководство и се смята за най-важната институция на страната. Предвижда се да бъде обсъдена ситуацията в Сирия, където турската армия провежда операция "Щитът на Ефрат". Очаква се Съветът да препоръча на турския парламент да удължи с една година мандата на турската армия за повеждане на трансгранична операцията в Сирия, който изтича през месец октомври.

В същото време до края на тази година се планира да бъде завършена стената, която турските власти изграждат по протежение на 900-километровата граница със Сирия.

От вътрешнополитическите теми ще бъде обсъдено извънредното положение, което бе въведено с указ във връзка с опита за военен преврат на 15 юли тази година. Близки до правителството източници съобщиха, че се очаква да бъде предприета поредна чистка в турската армия, за да бъдат открити всички военни, свързани с фетулахистката терористична организация Фето, която е смятана за организатор на военния преврат.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че към момента са арестувани 32 хиляди души от общо 70 хиляди, които са били разследвани във връзка с опита за преврат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!