Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прощаваме се с режисьора Юлия Огнянова

Снимка: БГНЕС

Днес се прощаваме с голямата българска театрална режисьорка и педагожка Юлия Огнянова, която почина в петък на 93 годишна възраст. Поклонението е в Народния театър "Иван Вазов". Огнянова ще остави спомена за нейните забележителни, ярки спектакли, както и много ученици, които продължават пътя й в българския театър. 
Ето какво казаха пред "Хоризонт" за нея директорът на Народния театър Мариус Донкин:

Тя остави едно поколение свои възпитаници. Надявам се, че чрез тях тя ще остане да живее сред нас и ако оценим, че този нейн път, защитавайки неотклонно принципите си в изкуството, бидейки толкова всеотдайна, отдадена на него, аз мисля, че бихме могли да я оценим като един живот пример и да не чувстваме толкова много загубата.

Кукленият режисьор Катя Петрова

Тя е от последните учители, последните прекрасни учители и личности. Тя ни учеше да имаме позиция в изкуството. Говореше затова, че трябва да ни е светло под шапката. Затова, че трябва да се занимаваме само с проблеми, да знаем къде ни стяга чепика.

Преподавателят проф. Ани Топалджикова: 

Всички много я обичаме, защото тя се раздаваше, а и много е направила и дала от сърцето си, от таланта си за българския театър, но тялото се уморява и тя си е тръгнала по своя път след един много дълъг, щастлив и пълен, успешен и красив живот, тръгна си и оставя нещо за нас. У нас оставя нещо от нея, тя ни го е оставила.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!