Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Автомобилостроенето се оказва най-бързо развиващата се индустрия в България, която осигурява 5% от Брутния вътрешен продукт на страната, пише 24 ЧАСА. Изданието посочва, че представители на машиностроителни предприятия настояват да бъде премахнат принципът "парите следват ученика", защото бил вреден.

ТРУД също поставя акцент на икономическото развитие, като публикува интервю с председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той казва, че "технологиите са новият петрол". По думите му младите ще обърнат разбиранията за икономика в България, защото голяма част от тези, които в момента са в IT сектора, имат коренно различни изисквания към образователната система и създават собствени академии и образователни институции.

В СТАНДАРТ намираме подробна информация за какво ще бъдат изразходвани допълнителните средства, които правителството дава за образование, извън 10 процентното увеличение на учителските заплати. За транспорт на учениците ще бъдат осигурени 12 млн. лева. За нуждите на децата със специални образователни потребности и за ресурсни учители ще има 6 милиона. Милион и половина са предвидени за съботно-неделните училища, а 3 милиона допълнително са договорени за работата на учителите в сектора на високите технологии.

КАПИТАЛ ДЕЙЛИ допълва, че България е сред страните, които отделят нисък процент от брутния си вътрешен продукт за образование. Всекидневникът отбелязва, че правителството отпуска и допълнителни над 13 милиона лева за ремонти на магистрали, общинска инфраструктура, медицинска апаратура и храмове. Четвърт милион отиват за Голямата базилика в Плиска.

Според водещото заглавие на вестник СЕГА, КАТ иска да смени актовете за нарушения с фишове, за да наказва по-бързо провинилите се шофьори. Броят на нарушенията, за които могат да се издават фишове вместо актове ще бъде разширен.

В началото на новия отоплителен сезон МОНИТОР пише, че месечната сметка за ток скача почти двойно при използването на духалка или маслен радиатор, като се позовава на разчети на енергото. Според изчисленията, нормалното средно месечно потребление на електричество в двустаен апартамент без отоплителни уреди на ток е 60-70 лева, а при използване на духалка сметката може да набъбне до 120 лева.

ДУМА предупреждава, че може да се стигне до хаос в изборния ден в  столичния квартал "Младост", който е с най-много жители. Причината е скандално, според ежедневника, намаление на членовете на Секционната избирателна комисия там от 7 на 5.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!