Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Водеща тема в коментарите на чуждестранните издания е развитието на конфликта в Сирия, както и новата ожесточена битка в разделения град Алепо.

Битката за Алепо засилва напрежението между САЩ и Русия до най-високото му ниво от години, но съперниците от Студената война нямат контрол върху поддържаните от тях сили на място , посочва вестник "Ню Йорк таймс".  Съперничещите си интереси на двата лагера в сирийския конфликт и липсата на ясно лидерство в тях е една от причините да е толкова трудно да се спрат боевете, коментира изданието.

Русия засили реториката си във връзка със сирийската криза, като заяви, че разширява сътрудничеството с Иран и увеличава военното си присъствие в Източното Средиземноморие, посочва пък американското издание "Уолстрийт джърнъл".

От страниците на британския "Гардиън" специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура предупреждава, че цялата контролирана от бунтовниците източна част на Алепо може да бъде разрушена до Коледа, ако нанасяните с подкрепата на Русия "жестоки постоянни" бомбардировки над града продължат. По думите му мащабите на човешката трагедия са огромни и е необходимо светът да предотврати "нова Сребреница, нова Руанда", изтъква изданието.

Като най-често споменавано в руската преса обаче може да бъде откроено името на новия генерален секретар на ООН. Акцент в коментарите, посветени на  Антониу Гутериш, е и неговото минало като премиер, и като върховен комисар на ООН по бежанските въпроси, но и бъдещата му визия за мирно уреждане на конфликти.

Дейността на Гутериш като върховен комисар и то в период на войни, съпроводени с "колосален бежански приток", е оценена високо от правозащитник, цитиран от "Московский комсомолец". Португалски политолог изтъква за същото издание, че като премиер Гутериш е бил популярен заради усилията да решава социалните проблеми. "Той символизира "третия път" в сравнение с кандидатите, предпочитани от САЩ и Русия", посочва политологът.

Русия отдавна разчиташе на висшия пост в ООН да бъде избрана ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова, отбелязва изданието "Парламентская газета". Кандидатурата на Гутериш може да промени ситуацията, тъй като  е трудно да бъде преценена бъдещата му позиция към Русия. "С оглед на това, че по-рано е оглавявал правителство на страна от НАТО, доста е вероятно отношението на Гутериш към нас да отразява позицията на блока", четем в руския вестник. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!