Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изглежда ми нагло!

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Националната агенция по приходите бе така любезна да ни уведоми, че в електронната поща от нейно име отново бил разпространяван някакъв вирус. Получавате, значи, заплашително писмо от данъчните, че има промени в правилата и задължително трябва да се запознаете с тях. Правилата са описани в прикачен файл. Отворите ли този файл, в компютъра ви плъзва зла гад и почва да върши поразии.
Дотук можем само да благодарим на агенцията за грижата. Но при условие, че не му мислим много-много. Замислим ли се, става ни някак тревожно.
Най-напред безпокои думичката „отново”. Значи и друг път (или много пъти?) системата на данъчните е използвана от лоши субекти за недобри цели. Значи системата е несигурна и в нея злонамерени люде могат да правят каквото си поискат. Но догодина данъчните декларации на физически лица задължително ще трябва да се подават по електронен път. В същата тази, меко казано, несъвършена система. Държавната администрация няма как да гарантира, че ще опази в тайна лични данни, банкови сметки и друга ценна информация за милиони граждани. И да го гарантира, то ще е само на думи и никой няма да й повярва. То и сега никой не вярва, че тези данни се пазят в тайна, но тогава – съвсем...





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!