Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Господ здраве да ни дава...

Снимка: БГНЕС
Не знам дали някои хора имат за цел в живота да бъдат вписани в книгата с рекордите на Гинес, която и без това прелива от доста малоумни постижения. Факт е обаче - мераците да бъдеш забелязан не секват дори в области на живота, в които шега не бива. Ето какво имам предвид.

Оказа се, че една голяма частна болница в София е въвела такса за разговор с лекар. Ако ви предстои операция и искате анестезиологът да ви обърне внимание, ще трябва да броите 150 лева. Имало също такса за контактуване с медицинско лице по време на целия престой в лечебното заведение. Друга столична болница пък поискала дарение от 30 хиляди лева от близките на човек в кома, за да го лекува.
Почти по същото време във Велико Търново хванали лекар, който взел от пациентка пари, за да я прегледа, хоспитализира и лекува. При разпитите обяснил, че взел 600 лева, защото помислил, че са му дадени от благодарност, за да се почерпи.
И пак в почти същото време ни съобщиха, че в бургаската болница разкрили доктор да преглежда пациент във видимо нетрезво състояние. Бил на повикване човекът, явил се на поста си, но се държал съмнително. Дошла полиция, тя повикала КАТ и дрегерът показал около четири ракии.
Ще кажете - във всяко стадо има мърша. Така е. Само че у нас заради мършата се коли цялото стадо. А в здравната система - и пациентите. Иначе казано, вместо да излекуват раната, режат ръката. И вместо да изпишат вежди, вадят око.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!