Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Марио Хосен изследва архивите на Паганини

Марио Хосен

Цигуларят Марио Хосен ни кани на един много интригуващ концерт в четвъртък, 3 ноември, в зала 1 на НДК от 20.00 часа. Според предварителната информация, публиката ще може да чуе оригинална програма, предлагана от гения Паганини на неговите съвременници. В концерта, наречен “Духът на Паганини”, ще участват исландската певица Лилия Гудмундсдотир и мексиканският диригент Феликс Караско.

Марио Хосен рзказва: Eдна реконструкция на оригиналната програма, с която Паганини е концертирал много успешно и е направил една бляскава, шеметна кариера в Западна Европа в началото на XIX век. Това е типичният негов стил на композиция на програмата, която съдържа увертюри, чести от неговите концерти (не целите, както сега е прието да слушаме - това не е било традицията в онези години), белкантови арии от Росини, Доницети и Белини. Ще имаме и изненада - световна премиера на произведение на Паганини.

Аз работя в тясно сътрудничество с института "Паганини" в Генуа. И тъй като правя редакциите на манускриптите на Паганини, се докосвам до оригиналните ноти. Това е уникална възможност да се направи нов прочит на партитурите му.

Концертът в София ще бъде първия от поредица концерти, в които ще се опитаме да възобновим начина, по който Паганини е композирал своите концерти
.


Чуйте цялото интервю с цигуларя Марио Хосен, излъчено в предаването "Алегро виваче".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!