Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Архангелова задушница

| обновено на 05.11.16 в 09:39

Съботата преди Архангелов ден е Задушница, наричана Архангелова или мъжка, защото е посветена на загиналите воини. Във всеки православен храм се извършва литургия за упокой и обща панихида. 

Задушниците говорят за това, че ние не сме забравили нашите близки, че ги помним, че те, макар да не са тук при нас, са живи при Бога. Ние продължаваме да се молим в другия живот те да бъдат на хубаво място и това е особено важно, защото душата няма нужда от никакви храни, тя има нужда от молитва, казва богословът Даниела Алентинова.

Отец Димитър почете всички починали в една от чепеларските църкви "Успение Богородично".

Трябва да умеем да почитаме починалите, за да можем да уважаваме живите, да приучваме децата на тази църковна ритуалност, казва Величка - клисарка в църквата, усетила неведнъж присъствието на Бог:

Аз винаги го чувствам. Имам вяра, когато вляза в църквата, усещам нещо, някаква сила… не мога да го опиша. Ако човек не вярва, е изгубен.

Панихида бе отслужена във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския си дълг в мирно време. Панихиди има и в Пловдив, Карлово, Плевен, Асеновград, Варна, Бургас.

От Център за градска мобилност в София осигуряват допълнителни трамваи, тролейбуси и автобуси до гробищните паркове от 8.00 ч. до 16.30 ч., през интервал от 15 минути. Дежурния в Центъра за градска мобилност Мартин Георгиев съобщи:

Осигурен е трамваен транспорт, допълнителни мотриси, с маршрут ж.к. "Борово" до кв. "Орландовци", номер 18 ще се движи с увеличен брой коли, тролейбусна линия номер 9 също ще бъде с увеличен брой коли. Допълнителни автобусни линии има с номера: 83А, 108А, 18А, 79А, 86А, 90А, ще има допълнителни автобуси и по линиите: 64 и 86, 260 и 309. За по-подробна информация нека слушателите да използват нашия сайт www.sofiatraffic.bg, както и информационния ни телефон: 0 700 1 32 233.

От СДВР организират реда и контрола на придвижване на автомобилите, както и паркирането около гробищните комплекси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!