Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Озеров: Русия няма да държи в Сирия излишна техника и военни

Войниците често разбират по-добре политиката от самите политици, седнали в удобните им кресла, казва председателят на руския комитет по отбрана

Брифинг на руското военно командване по въпроси за военните действия на Москва в Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има ли намерение Москва да увеличи числеността на бойните си единици в Сирия? Въпросът е особено актуален, след като делегация от горната камара на руския парламент, водена от председателят на комитета по отбраната Виктор Озеров посети военната база в Хмеймим и в Тартус, мястото, където ще бъде сформирана и военноморската база в Сирия.

Решението за връщането или подсилването с военна техника на руската база в Хмеймим в Сирия е в ръцете на президента Владимир Путин, обяснява ръководителят на комитета по отбраната в горната палата на руския парламент Виктор Озеров пред БНР: 

Пред руските военни в Сирия са поставени определени задачи и от това зависи тяхната численост там. Все пак това се определя от върховния главнокомандващ и президент на Русия, който ще реши каква да бъде числеността на личния състав и военната техника в Сирия в този момент. Русия нееднократно показа на терористите, че може да порази инфраструктурата им. Русия може да извършва полети не само от нейните бази, но както видяхте и от база в Иран преди няколко месеца. По отношение на увеличаването на числения боен състав - това ще зависи от ситуацията в Сирия и от решението на президента Путин. Излишна техника и военни в Сирия Русия няма да държи, защото този престой в известна степен е свързан и с разходи, които плаща бюджетът на руската федерация.

Въпреки сложните политически отношения между Москва и Вашингтон по отношение на Сирия, контактите между руските и американските военни в региона продължават и това се потвърждава от контактите между руския център за примирие в базата в Хмеймим и центъра в йорданската столица Аман. Озеров допълва:

Свръзката помежду им съществува. Обменът на информация между членовете на коалицията и Русия за броя на полетите в региона продължава. Войниците понякога по-добре разбират политиката отколкото самите политици, които се намират в удобните си кресла.

Обстановката в Сирия остава доста напрегната, което дава своето отражение върху охраната на руската база в Хмеймим, признава председателят на комитета по отбраната в руското федерално събрание и подчертава:

Охраната на руската военна база се осъществява от противоракетния комплекс С 400. Във въздушното пространство над нея се намират бойни хеликоптери, които наблюдават ставащото около нея,а освен това се използват и дронове. Цялостната картина се следи от дежурните офицери в щаба на базата. Ясно е, че в Сирия има война и затова трябва да сме наясно, че 100 % сигурност няма никъде, но трябва да се спазват всички правила.  

Още за руското военно присъствие в Сирия ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!