Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 архитектурни пана украсиха Моста на влюбените при НДК

Снимка: http://www.citybuild.bg

Изложба на 60 архитектурни пана е представена за първа година в София на пешеходния надлез над НДК, известен повече като "Мостът на влюбените". Представените проекти са участвали и победили в един от най-големите световни конкурси - "Винербергер 2016".

На всеки две години над 300 архитекти се състезават за награден фонд в размер над 30 000 евро в пет категории - жилищни сгради, обществени сгради, реконструция, градски решения и специални решения, устойчивост и интеграция. 

Представени са иновативни и креативни решения за еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, курортни селища, жилищни комплекси и ниско енергийни жилищни и обществени сгради. Архитектурата е подбрана от целия свят и представя изключителни постижения при приложението на строителната керамика.

Жури от експерти и журналисти извършва независим подбор на всеки един етап на селекциите. През 2012 в международното жури участваше и български архитект – арх. Пламен Братков. През тази година международната церемония се проведе през май във Виена, съпровождана от лускозен алманах, представящ 50-те финалисти на конкурса от цял свят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!