Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предвидената за БНР субсидия в Бюджет 2017 е 42,224 милиона лева

Предвидената субсидия за Българското национално радио за следващата година е в размер на 42 милиона 224 хиляди и 400 лева. Генералният директор на обществената медия Александър Велев обясни пред депутатите какво ново предвижда Радиото да направи през 2017-а:

Ние заложихме Радио София да бъде превърната в трета национална мрежа. В Европа няма радио, което да има само две национални мрежи. Ние разполагаме само с Програма "Христо Ботев" и Програма "Хоризонт" и само с тези две програми се опитваме да покрием всички нужди на общественото радио. 
Друг съществен елемент, който ние заложихме в нашия бюджет, това е разкриването на ново РРС в Централна Северна България. В Северна България ние имаме РРС в Шумен, Варна и Видин. Има един голям отсек от страната, който не е покрит въобще и регионалните проблеми там няма кой да ги третира в едно регионално радио. Затова ние предлагаме или в Плевен, или във Велико Търново да бъде създадено такова регионално радио.
Откриване на кореспондентски пункт в Турция и експериментално дигитално излъчване е другото, което открои пред народните представители Александър Велев.
Председателят на Съвета за електронни медии Мария Стоянова заяви пред парламентарната комисия, че предвиденият бюджет за регулатора е крайно недостатъчен:
2016-а година е годината, в която Съветът за електронни медии навършва 15 години от своето основаване. Ние обаче няма да можем да я отбележим както подобава, просто защото нямаме средства за това. В своята 15-а година треперим дали ще можем да се справим с всяко ново и следващо предизвикателство. Медийният надзор е определено през 2017-а година да разполага с 1 310 300 лева. Въпреки това тази сума е с повече от половин милион по-малка от бюджета на регулатора през 2009-а година.
Председателят на медийната комисия в НС Славчо Атанасов настоя между първо и второ четене за култура да бъдат отделени допълнителни 42 милиона лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!