Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора - Европейски град на спорта, кметът Живко Тодоров с награда за младежки политики и спорт

| обновено на 17.11.16 в 10:53
4
Снимка: Пресцентър Община Стара Загора

На специална церемония в Европейския Парламент в Брюксел Стара Загора беше отличена за постиженията си в изграждането на спортна инфраструктура и организирането на спортни дейности.
Призът Европейски град на спорта за 2017-та година получи зам.-кметът Красимира Чахова.

„Тази вечер Стара Загора получи два приза. Докато в София ни връчваха награда за младежки политики и спорт, в Брюксел ни обявиха за Европейски град на спорта за 2017 г. Не можах да присъствам (заради контузия на спорт), но съм благодарен на екипа на Общината, който получи наградите и стои зад тези успехи! Те са за Стара Загора, за нашите уникални спортисти и треньори, които прославят града ни по целия свят! Благодаря на всички!“, отправи поздравления в социалните мрежи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Събитието е организирано от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП и член на Председателството на Европейския Парламент Андрей Ковачев, и неговия испански колега Сантяго Фисас, както и със специалното сътрудничество на Федерацията на европейските столици и градове на спорта (ACES Europe).По-рано през деня всички български представители, заедно с шефовете на ACES Europe присъстваха на специална пресконференция с представителите на медиите, акредитирани на церемонията в Брюксел. На брифинга стана ясно, че вече се работи по проекта ACES да разшири дейността си с определяне на „световни столици, градове и общини на спорта“ - за тази цел стартира глобален формат през 2018 г., с помощта на основни международни организации като Обединените нации. „След успеха в Европа, разширяваме дейността с търсене и популяризиране на добрите спортни примери и практики по цял свят. Така предоставяме възможност на обществата да се обединят в името на активния и здравословен начин на живот за всеки“, припомни президентът и основател на организацията Джан Франческо Лупатели. На брифинга присъстваха още Хуго Алонсо - генерален секретар на ACES Europe, Андрей Ковачев – евродепутат и президент на Консултативната група на ACES Europe, Анатоли Илиев - организационен секретар на инициативата и член на Управителния Борд на ACES Europe, Мила Андреева - изпълнителен директор на София2018, Светослав Витков - общински съветник, зам.-председател на Комисията за децата, младежта и спорт към Столична община, Красимира Чахова - зам.-кмет на Стара Загора и Георги Икономов – кмет на Банско.

На церемонията присъстваха още евродепутатът Ева Паунова и общинският съветник Николай Диков, председател на Комисията по спорт и младежки дейности.

За поредна година церемонията събира кметове и техните екипи от множество европейски градове и столици. За пръв път в надпреварата се включват и европейските курорти.


Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е победител в категория „Спорт и младежки политики” в конкурса „Кмет на годината”, съобщават от пресцентъра на общината. 

Спортната легенда Йордан Йовчев връчи грамотите на кметовете отличници в категорията. Той обяви имената на победителите по време на церемонията „Кмет на годината“ в София. След оспорван онлайн вот. хората дадоха тежката си дума за създаването на модерни младежки политики, спортни съоръжения и грижа за здравето на подрастващите.

Наградата за голяма община се присъжда на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

„Вярваме, че спортът възпитава едно здраво и силно поколение, което може да постигне много. Благодаря за организаторите и на всички, които харесват и обичат Стара Загора. Развиваме всички спортни клубове, забелязаха ни от Европа, точно в този момент в Европейския парламент получаваме награда за Европейски град на спорта“, обяви Йордан Николов, зам.-кмет на Стара Загора, който прие наградата от името на кмета.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожарът в Дълбоки е локализиран

Пожарът, който избухна по обяд в старозагорското село Дълбоки е локализиран. Това съобщиха за Радио Стара Загора от пожарната.  При инцидента няма пострадали хора. Сигналът е подаден малко след 11 и 40 за горящи сухи треви.  При пожара са..

публикувано на 28.07.24 в 17:06

Пожар в старозагорското село Дълбоки

Горят сухи треви в южния край на старозагорското село Дълбоки.  Няма пострадали и опасност за населението.  Четири пожарни автомобила са включени в овладяването на огъня, като на място са и доброволци от селото.  По информация на репортер на..

публикувано на 28.07.24 в 12:52

Прогноза за времето

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър предимно от изток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36° , в София - около 32°. В планините ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от..

публикувано на 28.07.24 в 09:42

Над 2 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на най-пострадалите домове във Воден и Крайново

Над два милиона лева ще са необходими за възстановяване домовете на най- тежко пострадалите при пожарите в боляровските села Воден и Крайново. Общинските съветници и кметът на крайграничната община дариха месечните си възнаграждения за възстановяване след..

публикувано на 27.07.24 в 13:46

Моторист и спътничката му загинаха при катастрофа на AM „Тракия”

60-годишен моторист и 58-годишната му спътница са загинали при пътнотранспортно произшествие на автомагистрала  „Тракия“, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал на територията на област Стара Загора, на 179-ти км, в платното в посока Бургас. Сигналът на..

публикувано на 27.07.24 в 13:17

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди..

публикувано на 27.07.24 в 12:14

БСП провежда традиционния си събор на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години. 15..

обновено на 27.07.24 в 08:37

Над 5 хиляди участници очакват на мотосъбора на Старозагорските бани

За поредна година клуб „Волните ездачи“ организират национален мотосъбор край езерото на Старозагорски минерални бани. Събитието започва в петък и ще продължи до неделя. Ще се проведе и традиционния поход на мотористите от Стара Загора до..

обновено на 27.07.24 в 08:31

Базар "От деца за деца" очаква старозагорци

Деца на различна възраст ще могат да продадат, разменят или дарят свои вещи. Идеята е чрез игра и общувайки, подрстващите да се освободят от ненужните вече за тях неща. По този начин се формират и развиват предприемачески качества. Всеки може да донесе..

публикувано на 27.07.24 в 08:00

Прогноза за времето

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Източна България ще се развива купеста облачност, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°...

публикувано на 27.07.24 в 07:00