Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В швейцарския курорт Мон Пелерин бяха възобновени преговорите между лидерите на двете кипърски общности

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в швейцарския курорт Мон Пелерин бяха възобновени преговорите между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ за обединение на етнически разделения Кипър под федерален покрив. Засилена международна реакция и активност на гражданските организации в Кипър съпътстват тази критична фаза в мирния процес.

В продължение на два дни, днес и утре, Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ ще обсъждат ключовите териториални аспекти на Кипърския въпрос. Преди заминаването си за Швейцария и двамата заявиха, че те са в “непосредствена близост” до решаването на проблема за територията на бъдещите две административни единици във федерален Кипър.

Двамата лидери продължават дискусията по три основни критерия за териториалните корекции - процентът от заеманата сега от кипърските турци територия, който ще бъде върнат под кипърска гръцка администрация, броят на кипърските гръцки бежанци, които ще могат да се завърнат по родните си места, намиращи се сега в окупираната зона, както и увеличаването на бреговата линия, достъп до която ще имат кипърските гърци. По неофициална информация в медиите в Кипър разликата между двете преговарящи страни по бъдещите териториалникорекции е сведена само до 0.6%.

Споразумение по критериите и конкретните карти ще отвори перспектива към заключителната фаза на преговорите - свикване на конференция със страните гаранти Великобритания, Гърция и Турция по решаващия въпрос за сигурността и гаранциите. Смята се, че при успех в Швейцария тя може да се проведе до края на декември.

Критичната фаза в преговорите за решаване на Кипърския въпрос се съпътства от засилена международна активност. По време на визитата си в Гърция тази седмица президентът на САЩ Барак Обама заяви, че прозорецът на възможността за уреждане на Кипърския проблем ще бъде отворен през “следващите няколко седмици или месеци”. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в писмено изявление до Мустафа Акънджъ подчерта, че Турция подкрепя преговорите по Кипърския въпрос, чието решение може да бъде постигнато само чрез взаимно споразумение. По Кипърския въпрос телефонен разговор проведоха министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и президентът Ердоган.

Масова активна подкрепа на двамата кипърски лидери оказват неправителствени организации от двете части на разделената страна. В петък в северната част на Никозия се състоя мащабен “Марш на мира”, а за понеделник 120 синдикални, младежки, културни и други неправителствени организации на кипърските гърци и кипърските турци заедно обявиха “двуобщностна мобилизация” в подкрепа на мира и обединението на Кипър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!