Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на активни международни совалки за решаване на Кипърския въпрос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Целта на политическите и дипломатическите консултации е да се възобнови диалогът между лидерите на двете кипърски общности след задънената улица, в която той изпадна точно преди една седмица в Швейцария, и да се премине към международна конференция по сигурността и гаранциите - последната фаза от мирния процес за Кипър.

Втората фаза на интензивния кръг преговори в швейцарския курорт Мон Пелерин не е поражение за мирния процес в Кипър, но е отстъпление, тъй като не можа да постигне очакваните цели, заяви днес в Никозия специалният съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за Кипър Еспен Барт Ейде. Той откри седмицата на совалки като се срещна последователно с президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ в опит за съживяване на преговорите между тях. Ейде отбеляза, че има проблеми, но не и такива, които не могат да бъдат преодолени. Той подчерта, че двамата лидери трябва да решат как и кога да продължат мирния процес, в който ООН има само подкрепяща роля.

За връщане на Анастасиадис и Акънджъ на масата на преговорите ще лобират през тази седмица и други представители на международните сили. Утре и в сряда срещи в Кипър ще има външният министър на Великобритания Борис Джонсън. Ден по-късно на острова пристига  помощник-държавният секретар на САЩ Джонатан Коен. 

Съветникът на ООН Еспен Барт Ейде проведе телефонен разговор и с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, който в петък вече бе на посещение в окупираните територии. В следващите дни се очаква среща на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по въпроса за гаранциите за федерален Кипър, но дата не е обявена официално.

След интензивни срещи в Швейцария лидерите на двете кипърски общности не успяха да постигнат споразумение по териториалните аспекти на Кипърския въпрос и свикването на конференция със страните-гаранти Великобритания, Гърция и Турция. Анастасиадис и Акънджъ взаимно се обвиниха за провала, като в същото време заявиха готовността си да продължат преговорите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!