Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 години от създаването си отбелязва Женски хор „Христина Морфова"

На 4 декември от 11.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде отбелязана 80-та годишнина от създаването на Женски хор „Христина Морфова". В богатата концертна програма, която хорът ще представи в неделното матине, е включена и песента „Славей ми пее“ по текст на Богдан Морфов и музика на Георги Златев-Черкин. Песента е поетична възхвала на оперната певица Христина Морфова и е своеобразен химн-емблема на хора. С особено вълнение в юбилейния концерт ще се изявят баритона  Денис Иванов и учениците от НУМСИ “Христина Морфова“ Маргарита Ташева, Габриела Русева и Кристина Дончева, Милена Гемеджиева от класа по класическо пеене с вокални педагози Нина Димитрова и Станислава Петрова, Кремена Абаджиева, Светозара Койнарска, Костадин Чамов. Съпровод на пиано Полина Влахова.

Женският хор „Христина Морфова" е създаден преди 80 години за увековечаване на името на известната българска певица Христина Морфова – „българският славей".

Под ръководството на именитата диригентка проф. Лилия Гюлева (1933-2003 г.), хорът се утвърждава като един от най-добрите български състави. Той е първият български хор, донесъл на страната ни първа награда от международен хоров конкурс-1965 г. – Ланголен/ Великобритания. Носител е на лауреатски звания и златни медали от национални фестивали и от международни хорови конкурси: Ланголен и Мидълсбро/Великобритания, Варна, Лайпциг/Германия, Гориция/Италия, Толоса/Испания, Анкара/Турция, и други. Хорът е концертирал с успех в Чехия, Словакия, Унгария, Германия, Холандия, Италия, Гърция, Израел, Македония, Румъния, Белгия, Австрия и други. Има реализирани студийнии документални записи в радио София, радио Бремен, Холандското радио, както и - издадени грамофонни плочи, CD-та и ТВ-филми.

Главен художествен ръководител на Хор „Христина Морфова“ е акад. Емил Янев, а диригент е Таня Никлева-Владева. Тя е завършила хорово дирижиране в Националната музикална академия „Панчо Владигеров", в класа на проф. Лилия Гюлева. Работи с този хор от 1993 г. и е негов диригент от 1996 г. Носител е на множество награди, сред които и І-ва награда от І Международенконкурс за млади хорови диригенти – Будапеща/Унгария, 2001 г.Тържественият юбилеен концерт по случай 80 години от създаването на Хор „Христина Морфова“ бе на 19 октомври тази година ва Зала „България“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Забраняват влизането в язовир "Копринка", ще се ползва от самолети за пожарите

Забранява се влизането във водите на язовир "Копринка" с плавателни средства в съботния ден. Забранява се и практикуването на водни спортове, информират от община Казанлък. Причина за забраната е, че в утрешния ден международни самолети ще използват..

публикувано на 19.07.24 в 18:10

Клуб за бъдеще - Стара Загора помага на пострадалите в село Воден

Клуб за Бъдеще - Стара Загора организира посещение до с. Воден с цел да се занесат провизии от първа необходимост на пострадалите от пожара жители, съобщават на страницата си в социалните мрежи от клуба. Те анонсират, че се събират  между 8:30 и 10:30..

публикувано на 19.07.24 в 17:24

Прокуратурата повдигна обвинение на 42-годишния мъж за палежа в село Димитриево

Районна прокуратура-Стара Загора предяви обвинение на 42-годишен мъж за палеж в с. Димитриево, община Чирпан. Според държавното обвинение той е запалил по непредпазливост чужд имот – жилищна сграда с прилежащи към нея постройки Обвиненият мъж..

публикувано на 19.07.24 в 16:25

Оставиха в ареста димитровградчани задържани с незаконно оръжие

Двамата димитровградчани, арестувани при акция на ГДБОП остават в ареста. Това реши състав на Районен съд Димитровград днес. Най-тежката мярка за неотклонение е за Димитър Кехайов – Македонеца и Николай Колев. Антимафиотите ги задържаха заради..

публикувано на 19.07.24 в 15:57
Маргарита Крумова и Ива Духтева

"Знатните фамилии и техните къщи“ е темата на новите туристически турове в Стара Загора

На изключително голям интерес се радва инициативата "Неразказани истории по правите улици" в Стара Загора, разказа Маргарита Крумова, началник на отдел „Туризъм“ в общината. През тези почивни дни от 10 часа започва и новият тур на тема „Знатните..

публикувано на 19.07.24 в 15:53

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт в посока юг-югозапад

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт в посока юг-югозапад. В гасенето участват 4 хеликоптера - два български и два чешки , а при необходимост ще се включат вертолети от Франция и Испания .  На място са стотици пожарникари, горски служители и..

публикувано на 19.07.24 в 15:09

Екипите на Спешна помощ са готови да реагират при пожари

Екипите на Спешния център в Стара Загора са реагирали на множество сигнали за колабирали в жегите през последните дни. На 12-часово дежурство сигналите са били между шест и десет, предимно за възрастни и хора със съпътстващи заболявания, които са..

публикувано на 19.07.24 в 13:24
Тракийски университет, Стара Загора

На 91% е изпълнен приемът на студенти в Тракийския университет

План-приемът за бакалаври и магистри за новата учебна година в Тракийския университет е изпълнен на 91%, съобщи за Радио Стара Загора проф. Нели Грозева, заместник ректор по учебната дейност. Общо 1361 са местата за студенти държавна поръчка...

публикувано на 19.07.24 в 13:20

Катастрофа край Богомилово, двама са пострадали

Три коли се сблъскаха край старозагорското село Богомилово.  Сигнал за пътния инцидент, станал до бензиностанцията на изхода на селото, е получен малко след 12:30 часа.  Има пострадали. Това потвърдиха от ОД на МВР-Стара Загора. От там посочват, че..

публикувано на 19.07.24 в 12:56

90 студенти ще могат да се обучават в новата специалност на Тракийски университет

"Киберсигурност и електронно управление" е новата специалност от каталога на Тракийски университет. Засега ще бъде само в редовна форма на обучение. Програмата е бакалавърска в рамките на 4-годишно обучение. Екип от преподаватели експерти с доказан опит..

публикувано на 19.07.24 в 12:44