Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи и кипърци честват заедно в Никозия големия български поет Никола Вапцаров

Снимка: Бранислава Бобанац

Българи и кипърци честват заедно днес в Никозия големия български поет Никола Вапцаров по случай 107-ата годишнина от рождението му.

Вечерта, посветена на Никола Вапцаров, се организира от посолството на България в Кипър съвместно с кметството на Фамагуста и със съдействието на Съюза на българите в Кипър. Тя ще бъде открита от Алексис Галанос, кмета /в изгнание/ на Фамагуста, чиито “едри звезди” възпя поетът-моряк, слово ще произнесе и българският посланик в Кипър Христо Георгиев. 

Рецитал от стихове на Никола Вапцаров ще звучи на български, гръцки и английски език в изпълнение на българските актриси на острова Моника Мелеки и Юлия Бациева. Музикална програма ще представи хорът на Фамагуста. Концерт са подготвили и децата от вокална група “До-ре-ми” към Българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия, което по традиция чества и своя патронен празник.

То бе създадено през 2013 г. и в момента е най-голямото българско училище в Кипър. Пред сградата му бе поставен бюст-паметник на Никола Вапцаров, изработен от живеещия на острова български скулптор Иван Иков. В нея се помещава и Българският културен център в Никозия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!