Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Една пета от данъкоплатците са с доход до 200 лева, пише "Дума", като цитира отчет на Министерството на финансите за 2015 г. Това са повече от 600 хиляди души, чийто брой съвпада с данните на синдикатите за така наречените работещи бедни, пояснява изданието.

Вилнее бандата на черчеветата, предупреждава, на първа страница, "24 часа". Пострадали от крадци хора, сред които и олимпийската ни шампионка Мария Грозева, разказват, че обирджии нахлуват в домовете през прозорците дори и когато стопаните са си вкъщи.

"Телеграф" пише, че след скандала със заразената с малария кръв, нуждаещите се от кръвопреливане приемат само от роднини. Освен това, се е засилил контролът в специализираните центрове.

За пореден път, "Монитор" алармира за експлоатацията на нашенки, отишли във Великобритания като бавачки. Цитират се случаи на млади жени, отишли там като бавачки по линия на езикови програми, които после са експлоатирани като робини. Според Главната инспекция по труда, законът не ги защитава, защото са самонаети.

Всеки трети българин страда от високо кръвно налягане, съобщава "24 часа", като се позовава на статистика, част от редовно европейско здравно интервю. Хипертонията е най-масовото хронично заболяване у нас, повече са засегнати жените в сравнение с мъжете.

"Стандарт" съобщава за първите назначения в екипа на следващия президент. Това са журналистът Иво Христов и бившият кмет на пловдивското село Труд Николай Копринков.

Часове преди Бъдни вечер ще станат ясни концесионерите на осем от най-апетитните плажове по Черноморието, пише седмичният вестник "Банкер" в свое разследване, озаглавено "Даряват" плажовете в коледен пакет". Друго заглавие в днешния брой гласи "Котараците пак се облизват за Белене".

"Фандъкова се разделя с трети свой заместник тази година", пише "Сега". На фона на прокурорски проверки в общинска фирма, третият напуснал е заместник-кметът по екология Мария Бояджийска. Вестник "Сега" припомня, че оставката й беше периодично искана, през десетте й години на поста, от различни неправителствени организации, но винаги беше защитавана от Фандъкова. Според "Земя", смъртта на работник в столичния завод за преработка на отпадъци е причина Бояджийска да си тръгне.

България отново ще бъде представена  в Лувъра, информира "Труд". Министърът на културата Вежди Рашидов е договорил в Париж изложба на български творби от Средновековието. Френски специалисти ще подберат експонатите.

"Труд“ пише и за опита на учени от НАСА да разгадаят феномена Дуранкулак. Близо 50 години наши учени изследват тайните в Древния град на мъртвите край Дуранкулак и се питат дали точно там не е бил предшественикът на всички високоразвити неолитни култури по поречието на Дунав. Родните археолози доказаха, че Добруджанската Троя е по-древна от световноизвестния град Троя в днешна Турция, който е на 7 500 години.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!