Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще започнат ли политиците в Македония да изпълняват обещанията си?

Снимка: БГНЕС


След изборите в неделя, този път ще се разбере, дали най-после политиците в Македония ще започнат да изпълняват даваните от тях обещания към избирателите, каза в интервю за „Събота 150“ журналистът Виктор Канзуров. Той каза, че не очаква някоя от водещите коалиции и партии да има някаква голяма преднина:

Всички изборни състезания, откакто преди 10 години сегашната власт пое управлението на държавата, бяха хроника на една предизвестена победа на ДПМНЕ.  В момента е обективно да се каже, че ДПМНЕ има преднина между 3 и 4 %. Много  трудно е да е се прогнозира окончателно, защото е необичайно голям процентът на хора, които са заявили, че не искат да кажат за кого ще гласуват. Има и немалък процент хора, които казват, че все още не са решили.

Обещанията на политиците по време на предизборната кампания са абсолютно нереални, заяви Канзуров и поясни:

Защото ДПМНЕ е на власт от 2006 година, но след 10-годишно управление няма икономически резултати. Те обещават всичко, което може да се обещае преди избори, но това сме го гледали, откакто Македония има нова партийна система и най-често обещанията не се спазват. Интересното е, че подобни обещания идват и от Социалдемократически съюз и техния лидер Зоран Заев – той обещава конкретна сума, но не обещава как ще се случи това.

За Македония е добре, колкото се може повече да се приближава към тези страни и съюзи, където институциите са свободни, каза още Канзуров.

Според Ненад Живановски – също журналист, предизборната кампания в Македония е преминала в спазъм от двете водещи македонски партии – ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократическия съюз:

Този спазъм е резултат от високия залог и  значението на изборите за двете партии. Неуспехът на изборите на една от тези две партии ще означава и вероятен политически край на ръководството на партията, което в случая на ВМРО – ДПМНЕ допълнително е обременено – не само политически край, но и лишаване от свобода.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!