Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Всички централни вестници, излизащи в неделния ден, разказват подробно  с много снимки и коментари за катастрофата в шуменското село Хитрино.  Според "24 часа", въпросите за трагедията все още са без отговор. А ето и част от въпросите на вестника : "Била ли е прекалено висока скоростта?, Изправни ли са били релсите и композицията? Закачил ли е влакът далекопровод?" 
"Стандарт" цитира директора на компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев, който заявява , че проблемът не е в релсите. "Телеграф" пише, че в обезлюденото село домашните животни обикалят изоставени по улиците, също в шок. Изданието цитира собственика на катастрофиралата влакова композиция Станко Станков, който е сред най-богатите хора у нас: "10 години возим, нямаме инцидент досега". "Телеграф" помества коментар на представител на асоциацията "Приятели на жп транспорта" Варужан Апелян, озаглавен:  "На запад опасен влак не минава край жилища". Нивото на безопасност у нас е под всякаква критика и отдавна очаквам този инцидент, пише в коментара си Апелян.  И "24 часа" помества интервю с него, озаглавено: "Странно е, че взривната вълна е към селото". На този прелез са станали четири инцидента досега, добавя собственикът на фирмата-превозвач.
На фона на трагедията, заради която понеделник е обявен за ден на национален траур, пресата съобщава и за новата партия, създадена от бившия министър на правосъдието Христо Иванов. "С нова партия се оказа не Радан Кънев, а Христо Иванов" е интерпретацията на "24 часа". "Стандарт" коментира: "Иванов изпревари Радан с партия". 
"Откриха ски сезона в Пампорово", пише "Телеграф", а "24 часа" предлага своеобразен пътепис на тема:  "Най-хубавите коледни базари на 2016", три са в Германия, два - във Франция, Хърватия също изкушава, България не е в тази класация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!