Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция е подготвила споразумения за политическо решение на конфликта и за прекратяване на огъня в Сирия

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция обяви, че е подготвила две споразумения с Русия за Сирия.  Първият дипломат Мевлют Чавушоглу заяви, че те се отнасят за политическо решение на сирийския конфликт, а другото - за прекратяване на огъня. Чавушоглу потвърди, че Анкара иска трайно спиране на огъня в цяла Сирия и политически преход чрез преговори и подчерта, че преход към мир, който да включва президента Башар Асад е невъзможен.

Анадолската агенция съобщава, че Турция и Русия са съгласували план за всеобхватно примирие в Сирия, като договореностите предвиждат прекратяване на бойните действия днес в полунощ и не включват терористичните организации.  Планът важи за всички райони на Сирия, където се водят боеве между правителствените сили и групировките на въоръжената опозиция, посочва агенцията.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура обеща да помогне за договаряне на прекратяване на огъня и да съдейства за успеха на мирните преговори в казахстанската столица Астана, заяви руското външно министерство, цитирано от Асошиейтед прес.  Той е провел телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров и е приветствал резултатите от състоялите се миналата седмица преговори между Русия, Турция и Иран, каза министерството. В разговора Лавров е обвинил някои служители на ООН, че разпространяват дезинформация за положението в Сирия и е призовал световната организация да ускори хуманитарните доставки за Алепо.

Споразумението за Сирия, по което работят Русия, Турция и Иран, предвижда Сирия неофициално да бъде разделена на зони на влияние, а президентът Башар Асад да остане на поста поне няколко години, заявиха източници, цитирани от Ройтерс.   Подобно споразумение би позволило регионална автономия в рамките на федерална структура под контрола на алауитската фракция, към която принадлежи Асад.  Сделката е в начален етап от своето разработване, може да претърпи промени и да е необходимо да бъде одобрена от Башар Асад и бунтовниците, както и от държавите от Залива и САЩ, казаха източниците.
 
Споразумението предвижда ограничаване на правомощията на Асад и в крайна сметка неговото оттегляне. Това трябва да стане по запазващ репутацията му начин и с гаранции за неговата и на семейството му сигурност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Мевлют Чавушоглу

Мевлют Чавушоглу: Не е възможен преход към мир в Сирия, ако в процеса участва президентът Башар Асад

Не е възможен преход към мир в Сирия, ако в процеса участва президентът Башар Асад , тъй като опозицията няма да го приеме. Това заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу , предаде агенция Ройтерс. Той потвърди, че Турция е..

публикувано на 28.12.16 в 13:44