Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Котленският и Твърдишкият проход са затворени за автомобили над 10 тона

Пристанищата в Бургас и Варна са затворени

| обновено на 30.12.16 в 18:09
Снимка: БГНЕС

Усложнена е метеорологичната ситуация в Сливенско. Затворени за товарни автомобили над 10 тона са проходите Котленски и Твърдишки. Останалите автомобили задължително трябва да преминават от там с вериги.

В Сливен вятърът продължава да духа със скорост над 12 м/с., но, към този момент, няма информация за нови щети, съобщиха от кризисния щаб в община Сливен.

Възстановено е електроподаването към всички хижи и хотели в местността „Карандила“ в Сливенския балкан. Почти денонощие там нямаше ток. Все още без електричество е село Раково. Вече втори ден екипи на EVN се борят със силните ветрове и снеговалеж, за да пуснат тока в това село. Частично без електричество са останали няколко улици в старите квартали на Сливен „Клуцохор“ и „Комлука“, но вече и там и е възстановено електрозахранването. В Котел, където е най-тежка обстановка няма села без ток. Единтвеното село, което остана вчера без ток бе Нейково, но кметът на Котел Коста Каранашев съобщи за БНР, че електроподаването е възстановено. Той каза още, че всички пътища в общината се почистват. Вече е отворен и пътя към Жеравна. 

 

Снежана Кънева, началник отдел сигурност и управление при кризи, обяви как върви снегопочистването по планинските пътища.

Силите и средствата са насочени по направление Бяла-Новачево-Градско, Бяла-Въглен, както и Стара река-Средорек-Божевци. Към Раково е проходимо при зимни условия. Към Карандила е проходимо при зимни условия. 

До 6 януари остава затворен пътят Сливен-Ичера. Слаб сняг вали по автомагистрала Тракия, но няма снегонавявания и заледени участъци.

Възстановено е движението в тунел "Витиня" по АМ "Хемус". Авариралият тежкотоварен автомобил е изведен извън тунела.

По пътищата в община Дулово видимостта е намалена. В района от снощи вали сняг и се очаква обстановката да се усложни. На няколко мяста по главния път за Шумен има почистваща техника. Заледени участъци и неопесъчени пътища има в района на Главиница и на разклона за село Ситово. Препоръчва се автомобилите да са със зимни гуми и достатъчно гориво, а водачите - със заредени телефони

Движението в Прохода на Републиката е затруднено от обилен снеговалеж. Има закъсали тирове, но проходът е отворен и се почиства. До ранния следобед във Великотърновска област са станали над 30 леки катастрофи.
Усложнява се пътната обстановка в област Добрич. Снегопочистващи машини работят по всички направления. От Областния съвет за сигурност призовават шофьорите за повишено внимание, тъй като на места се е образувала и гъста мъгла.

През прохода "Шипка" се преминава при зимни условия, пътната настилка е заснежена и обработена. Забранено е движение на автомобили с обща маса над 10 тона. Пътищата от Габрово към Трявна, Дряново и Севлиево са мокри, проходими и обработени. Видимостта по пътя към високопланинската местност "Узана" е ограничена до 200 метра заради гъста мъгла. Вали сняг, духа силен вятър, а снежната покривка надхвърля 60 сантиметра. 

Автомагистрала „Тракия“, в района на област Бургас, е затворена и в двете платна. Шофьорите трябва да използват стария път - през Карнобат и Айтос. Затворен е и Рижкият проход, в участъка Канобат-Шумен са закъсали над 50 автомобила.

Пристанище Варна остава затворено вече втори ден. Силата на вятъра там достига до 18 метра в секунда. Летището работи нормално. 19 сигнала са подадени от граждани от сутринта в областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" във Варна. Повечето от тях са за паднали по улиците клони, някои от които върху автомобили, част от изолация на жилищен блок също се е откъснала и е паднала на пътното платно. Районът е обезопасен. Няма пострадали хора, пътищата са проходими при зимни условия и в областта и в града.
Заради силния вятър всички пристанища в Бургас са затворени за маневриране, информираха от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Предупредителен жълт код заради вятъра и възможно снегонавяване е в сила за цяла Източна България. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Жълт код е обявен за 15 области в Централна и Източна България

За днес е обявен жълт код в 15 области на Източна и Централна България заради силен вятър и снегонавявания. Кодът е в сила за Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Разградска, Варненска, Бургаска,..

публикувано на 30.12.16 в 07:22

Градският транспорт в София се движи нормално, 35 машини чистят снега

Градският транспорт в София се движи нормално по всичките си маршрути, въпреки снеговалежа, уверяват от Столичната община. Заради ниските температури и снега, след полунощ в столицата е започнало разпръскване на смеси срещу заледяване. Приоритетно се..

публикувано на 30.12.16 в 07:20