Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През следващата година градовете Орхус и Пафос ще бъдат Европейски столици на културата

Гласуването на Великобритания да напусне Европейския съюз на практика не е оказало почти никакво влияние върху настроенията в повечето европейски държави. Това става ясно от проучване на европейските членове на световната асоциация УИН/"Галъп интернешънъл" за нагласите след Брекзит в 15 европейски страни. 
Делът на хората в Германия, Франция, Белгия, Швеция и Дания, които биха гласували страната им да напусне блока, е спаднал през последните 12 месеца. 
Във Финландия и Гърция обаче се наблюдава известно увеличаване на желаещите за излизане от Евросъюза: във Финландия - от 24 на 40%, а в Гърция - от 38 на 46%. 
 България остава сред проевропейски настроените държави. Делът на искащите напускане у нас е 25 на сто, спрямо 18 на сто в края на 2015 г. 
 В самата Великобритания 54 на сто от запитаните отговарят, че, ако се проведе втори референдум, биха гласували страната им да остане част от Европейския съюз. 

******
Затруднената италианска банка "Монте дей Паски ди Сиена", която трябва да бъде спасена от държавата, планира да емитира дълг на стойност 15 милиарда евро догодина, за да възстанови ликвидността си и да повиши инвеститорското доверие, съобщиха местни издания, цитирани от Ройтерс. Продажбата на дълговите книжа ще бъде с държавни гаранции, част от схема за ликвидност на затруднени банки, която Европейската комисия се съгласи да удължи с още шест месеца.
Според европейските правила банките с капиталов недостиг не могат да ползват обикновените схеми за подпомагане, което означава, че Еврокомисията взима решение за всеки отделен случай. Въпреки дадената снощи зелена светлина за мерките, от Комисията подчертаха, че одобрението не засяга плановете за рекапитализация на банката.
От самата банка все още не са направили официален коментар на тази информация.

*********   
През следващата година градовете Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) ще бъдат Европейски столици на културата. Присъждането на този статут дава възможност за обединяване на общностите чрез културни прояви и за укрепване на местните, европейските и международните партньорства за бъдещето, се посочва в съобщение на Европейската комисия. 
Орхус ще покаже как изкуствата, културата и творческите изяви могат да помогнат за преосмислянето на обществените, градските, културните и икономическите модели на поведение. 
В Пафос, разположен в близост до Близкия изток и Африка, проявите ще преминат под мотото "Свързани континенти, мост между културите". Пафос е първият град в Кипър, който ще носи званието Европейска столица на културата. 

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!