Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сняговалежите обхванаха големи райони от страната

| обновено на 05.01.17 в 19:34
Снимка: БГНЕС

Сняг вече вали над голяма част от страната. Очаква се да започне и прогнозираното рязко застудяване. Преваляванията няма да спрат до утре следобед, като се очаква да се усилят. През нощта и утре сутринта ще са най-интензивни.

Ще се усили и силният североизточен вятър. Температурите ще паднат драстично. Най-много това ще се усети в неделя срещу понеделник. Тогава се очаква термометрите да показват до минус 20 градуса.
 
Най-сериозно ще бъде засегната Североизточна България, обясниха от Агенция "Пътна инфраструктура" и МВР, откъдето препоръчаха да се избягват пътуванията от днес до 7 януари.

Министърът на регионалната развитие Лиляна Павлова съобщи каква е ситуацията в момента:

Обилният снеговалеж обхваща цялата територия на Източна България. Навсякъде работи почистващата техника, обработва се, тъй като очакваме спадане на температурите. Така че съгласно изискванията и нормите, фирмите за подържане извършват необходимите действия по подготовка за спадащите температури, за да може да бъде обработено и изчистено, особено за нощните часове.

Към момента няма инциденти, към момента няма затворени пътища извън един малък  участък на третокласен път в Кюстендилска област, където за момента е най-силен снеговалежът, най-обилен. Ще се извършва и за момента се извършва само превантивно, временно спиране или ограничаване само за почистване на тежкотоварни превозни средства, като например в участъка на магистрала "Хемус" при Витиня, където имаме двупосочно движение. На останалите места все още няма въведена забрана за тежкотоварните превозни средства, но такава очакваме да има в по-късните часове на деня и на нощта, когато се наложи. Може да се наложи затварянето поетапно на някои от третокласните пътища.

В Плевенска област предприеха  допълнителни мерки за  действия при обилни снеговалежи. 132 снегорина са в готовност да чистят републиканските пътища  при очаквания снеговалеж тази вечер.

Има пълна готовност за навременна и адекватна реакция при екстремни зимни условия  - това показа извънредната среща на областния управител Ралица Добрева с представители на всички институции.

Кметовете на 11-те общини са направили преглед на плановете за защита на населението при бедствия. извършени са контролни предупреждение към диспечерските пунктове на електроразпределителното дружество, ВиК и пътното поддържане за осигуряване на допълнителни екипи за евентуално възникнали аварии. Съвместно с Регионалната здравна инспекция е повишена готовността за транспортиране на пациенти на хемодиализа, бременни и тежкоболни до здравни заведения.

72 машини са в готовност да се включат в разчистването на пътищата в Силистренска област при евентуално влошаване на обстановката.

Планът за временна организацията на движението при влошени метеорологични условия на Областното пътно управление в Силистра предвижда въвеждането на три обходни маршрута в случай, че главните пътища за Русе, Шумен и Добрич станат непроходими. За Русе алтернативният маршрут е през Главиница за Шумен - през село Алеково, а за Добрич през селата Попкральово и Войново.

При виелици и преспи движението ще бъде спряно до разчистване на пътищата. Целта е да се избегнат инциденти със затънали в снега автомобили и бедстващи хора.

При влошаване на времето пациентите на хемодиализа ще бъдат настанени в областната болница и ще останат там до нормализиране на обстановката. Същото се отнася и за родилките, чийто термин е в дните с прогнозирано лошо време.

Община Ловеч е предприела всички необходими мерки и е в готовност за очакваното влошаване на времето. Осигурена е снегопочистваща техника и материали за обработване на улиците в града и пътищата към селата.

При необходимост всички родилки от общината с термин за следващите дни и болните на хемодиализа ще бъдат хоспитализирани в Ловешката болница, събощи кметът Корнелия Маринова:

Училищата, детските градини и социалните заведения са снабдени с гориво за отопление. При проблеми с газоподаването защитените потребители ще бъдат обезпечени. Осигурено е медицинско обслужване. Имат резервен запас от хранителни продукти.

Директорът на снегопочистващата фирма в Ловеч Павлин Иванов посочи, че са предприети мерки и срещу заледяването на улиците:

Напръскани са всички главни улици. Особено внимание сме обърнали на мостовете.

Кризисните центрове в Шуменско са готови да приемат бедстващи водачи на превозни средства или хора без подслон. Все още шестима жители на Хитрино ползват услугите на  центъра за настаняване в областния град в очакване да завършат ремонтите в домовете им или да бъдат оборудвани фургоните,в които да се настанят.

С 14 свободни места разполага общинският кризисен център в Шумен. В дните с критично ниски температури в сградата на общежитието има възможност да бъдат приети и бездомни хора.

В Шуменското село Велино също е напълно оборудвани подготвено за спешни ситуации аварийно спално помещение за бедстващи хора. Селото разполага с две помещения с общо 12 легла. По информация на кмета на Велино Димитър Димитров собствениците на магазини в селото са инструктирани как да осигурят най-необходимите продукти и стоки поне за 10 дни. Създадена е организация и за доставка на хляб на населението с верижна техника.

Центърът за временно настаняване в Пазарджик има готовност да приеме в студените дни хора, които живеят на улицата. 

Заради очакваните много ниски температури в следващите дни мобилна група към социалното ведомство в града ще обхожда района. В случай че бъдат открити бедстващи хора, които се нуждаят от специална закрила, те ще бъдат настанявани в центъра.

Пазарджик е сред градовете с жълт код за опасност от поледици и обилен снеговалеж. Снегопочистващите фирми са в готовност за реакция, уверяват от Общината.

Община Сливен е в готовност да посрещне влошаващата се метеорологична обстановка, стана ясно на извънредното събрание на кризисния щаб. Снежана Кънева, секретар на общинския кризисен щаб, обяви как ще се почистват пътищата в общината:

Ще се работи през светлата част на деня по общинската пътна мрежа и ако се наложи ще затваряме участъци.

Центърът за спешна медицинска помощ има готовност да извози и настани в болницата, хората от планинските райони, които са на хемодиализа и жените в напреднала бременност. Гл. инж. Ваня Модева от Областно пътно управление обяви готовност за почистване на магистрала "Тракия":

Обезпечена е на 100% с химически материали. Цялата техника е в готовност.

От общинския кризисен щаб напомниха, че при нужда гражданите да звънят на тел. 112. От там още веднъж напомниха да не се пътува в следващите три дни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!