Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За четвърта година българите в Кипър отбелязват Богоявление със служба на родния език

Снимка: Бранислава Бобанац

27-годишният Светослав Славков извади на Богоявление Светия кръст от водите на Средиземно море в Кипър. За четвърта поредна година сънародниците ни на острова честват големия християнски ден с празнична служба на български език.

Празничният Велик водосвет беше отслужен от българския свещеник в Кипър отец Станислав Симеонов в църквата “Света Троица” (”Агия Триада”) край Паралимни, на източното крайбрежие на острова, на брега на Средиземно море. Храмът е избран специално за честването заради символичната връзка на името му с днешния празник.

На плажа “Агия Триада” до църквата се състоя и ритуалът по хвърлянето на Светия кръст във водата. Пред огромно множество от сънародници, които дойдоха на българската церемония, 11 смелчаци се хвърлиха в Средиземно море, като най-малкият беше 11-годишен, който е и именик днес.

Светослав Славков за първи път участва в Богоявленската надпревара в Кипър. Той е от Червен бряг, а на острова живее и работи в района на Паралимни. Младежът получи в дар осветена икона с образа на Света Богородица, изработена от съпругата на отец Станислав – Ива Симеонова, както и бутилка вино и малка парична награда.

Всички участници в празничната надпревара за Светия кръст получиха от отец Станислав кръстче и малка икона.

Богоявление е един от най-тачените празници в Кипър. Шествията и церемониите за благословия и хвърляне на кръста във водата събират много кипърци, туристи, гости. Денят е официален неработен ден за страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!