Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код за ниски температури е обявен за цялата страна

| обновено на 09.01.17 в 09:17
Снимка: БГНЕС
Жълт код за ниски температури е обявен за цялата страна. По-рано беше в сила и оранжев код за четири области – София-град, София-област, Перник и Кюстендил. 
15 души са били извадени от преспите през тази нощ, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Най-тежко остава положението в областите Шумен, Силистра, Добрич и Монтана. 11 села остават без ток към момента, 10 от тях са в Силистренска област, а едно в Шуменска. Приоритет на екипите за днешния ден е до обяд да се изчисти Ришкият проход, а за прохода Хаинбоаз е задължително използването на вериги. 
От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясниха, че в София трима души са пострадали при пожар, а селата, до които няма пряк достъп и пътищата до тях са затрупани, днес ще получат стоки от първа необходимост. От Агенция "Пътна инфраструктура" обясниха още, че от сряда се очакват отново ниски температури и нови снеговалежи от петък. От Пътната полиция допълниха, че най-сериозни проблеми има с товарните превозвачи, които не желаят да слагат вериги въпреки заснежените пътища или ги махат, след като патрулите на КАТ си тръгнат.
Обстановката в област Добрич започва бавно да се нормализира, но е тежка все още заради блокираните пътища и населени места.

Пътищата са заснежени, с навявания и заледени участъци. От КАТ призовават всички шофьори да са много внимателни. Отворени са пътищата – Добрич-Варна за МПС до 12 тона, Добрич – Балчик – Варна, Каварна – Балчик – Варна, Албена – Оброчище, Дуранкулак – Кранево – Варна. 
Всички останали пътища на територията на област Добрич, са все още затворени. От Областния съвет за сигурност съобщават, че влакът от София за Добрич пътува с 40 минутно закъснение, а автогарата в областния град, все още не работи. Няма населени места без ток, без вода са все още 11. Обявеното бедствено положение от общините Добричка и Генерал Тошево, продължава и днес. Няма данни за закъсали автомобили и бедстващи хора.

И днес машините на военните формирования продължават да работят по общинската пътна мрежа на трите общини Генерал Тошево, Добрич и Тервел, които все още са в бедствено положение, каза управителят на областта Детелина Николова. "Енерго-Про" са успели да възстановят захранването във всички населени места, пострадали в резултат на бурните ветрове.


И в Шуменска област обстановката постепенно се нормализира, но предстои още много работа за преодоляване на затрудненията след обилния снеговалеж и сковаващ студ. 

Почти всички пътища остават затворени за движение. Превозните средства могат да се движат само по автомагирстрала "Хемус" и по пътя Шумен – Търговище, по който камионите задължително трябва да бъдат с вериги. Четири коли, които са пътували от Шумен за село Царев брод, са закъсали тази нощ край "Мътница". Хората са прибрани да нощуват в шуменския квартал. Ще бъде направено всичко възможно днес пътят да бъде разчистен с тежка техника. В областта без ток остава село Страхилица, община Венец. Заради преспите и навяванията все още не може да бъде осигурен достъп на екипите до електроразпределителното дружество. Днес се очаква да се проведат заседания на кризисните щабове във Венец, Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар и Хитрино, за да бъде взето решение, дали може да бъде отменено бедственото положение в петте общини. 
Областният управител на Шумен Донка Иванова заяви:

Само едно населено място в община Хитрино е без  ток – село Страхилица, но се надявам, че днес ще бъде възстановено електрозахранването. Единствено в Община Хитрино продължаваме да имаме затруднен достъп до някои от селищата. 


Силистренска
област остава в снежен капан. Единствено възможно е движението по направленията за Русе, Шумен и Разград, но само за добре оборудвани за зимни условия леки автомобили до 3 тона и половина.
Днес се очаква в района да пристигнат 3 роторни снегорина от страната, които да се включат в разчистването на затрупаните от снега пътища. От рано сутринта се работи по всички направления, но към този час движението по много отсечки е невъзможно. Ограничено е движението на междуградските автобуси. Много пътища от третокласната и четвъртокласната мрежа също са непроходими. По данни на дежурния в Областното пътно управление през нощта не е имало инциденти със заседнали в снега автомобили и пътници. Училищата в цялата Силистренска област ще останат затворени до 11 януари включително. В момента в района вали слаб сняг. Температурите са между -17 и -20 градуса. На места ледоходът по река Дунав достига 60%.

Девет населени места в областта са без ток, съобщи областният управител на Силистра Стоян Бонев:

Използваме верижна техника, предоставена от "Пожарна безопасност и защита на населението". Имаме уверението на "Енерго-Про", че всички аварии ще бъдат отстранени. Нямаме сигнали за бедстващи хора. Предполагам, че до обед ще бъдат отстранени всички повреди.

Управителят на снегопочистващата фирма в Силистра Желязко Друмев заяви:

Постепенно обстановката се нормализира, главните пътища в областта са отворени, насочваме вниманието си към третокласната пътна мрежа, която на 70-80% отворена. Работим нон-стоп. 


Пътната обстановка в цялата Търговищка област остава усложнена. Община Омуртаг от снощи е в бедствено положение. Междуселските пътища в региона са непроходими, на места преспите достигат 3-4 метра. Има населени места без стоки от първа необходимост. Четвъртокласната пътната мрежа в община Търговище отново е затворена заради снегонавявания.
Пътищата от Разград за Шумен и за Търговище остават затворени, а единствената връзка между областите Разград и Силистра е през Исперих, като тя е отворена само за леки автомобили, съобщиха от Областното пътно управление. Вятърът в региона утихна, има нови снегонавявания, които обаче не създават допълнителни затруднения.  Успешно е била превозена родилка по пътя от село Веселина, предаде нашият кореспондент Марина Бенова. 

Трето денонощие продължават проблемите в Ловешко с разчистването на пътищата. Обстановката остава усложнена, работата на снегопочистващите  машини е затруднена от вятъра. Главните пътища София – Варна и София – Русе на територията на областта са проходими при зимни условия. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона.

И днес екипите на Областното пътно управление ще направят опит да разбият преспите на пътя Ловеч – Плевен, който е непроходим от събота сутринта. Вчера той беше разчистен до разклона за село Славяни. Продължава обработването и на третокласните пътища Летница – Горско Сливово и Дренов – Дойренци. Непроходим е и участъкът Деветаки – Брестово. От общинската пътна мрежа затворени през нощта бяха отсечките Ловеч – Горан, Горан – Владиня, Тепава – Брестово и от Баховица за Славяни, Лисец и Николаево. Разчистването им продължава днес. От община Ловеч увериха, че до всички села ще бъде осигурен достъп, за да бъдат снабдени с хляб.


Сложна остава обстановката и в части от област Монтана. Пътят Монтана – Лом е затворен, там духа силен вятър, който затрупва със сняг пътното платно веднага след снегопочистващите машини.

Непроходими участъци има в общините Якимово и Вълчедръм. Спасителни екипи са помагали на закъсали автомобили и са превозили родилка до болницата в Монтана.

С трактор е доставен хляб в ломското село Станево, което втори ден е откъснато от света. От хранителни продукти се нуждаят и във Вълчедръм. Кризисният щаб в областта обсъжда мерки за преодоляване на ситуацията. 


Пристанище
Варна е отворено, летището работи нормално. Възстановено е електрозахранването в селата от община Вълчи дол, все още няма ток в две села в община Ветрино. Пътят от Виница през Кичево и Осеново остава затворен, Добрич е достъпен единствено през Балчик – съобщиха от областната управа. Бедственото положение остава само в Аксаково и в две села в община Суворово. 

Заради снегонавяванията са блокирани пътища и села в област Видин. Изолирани са всички населени места в община Бойница. Ако и днес пътищата там не бъдат почистени, ще бъдат затруднени доставките на продукти за социалните домове. Без храна ще останат 160 души, които ползват услугата "Топъл обяд". 
По решение на Кризисния щаб, за 12 часа бяха затворени участъците до няколко населени места, заради безрезултатните усилия, пътищата да бъдат почистени. През цялата нощ, кметовете на тези села, са били във връзка с Кризисния щаб и са информирали за обстановката на всеки два часа. Имаше и готовност, при необходимост да се използва техника, за да се разчисти снега и да се реагира при спешни ситуации. От рано сутринта е започнало почистването на снега, за да бъде осигурена нормална проходимост. Днес се очаква да бъде разчистен и пътят към Видинското село Буковец, което остана блокирано от снега. Участъкът се поддържа от Пътната агенция, за това населеното място не беше сред тези, за които по решение на Кризисния щаб бяха затворени отсечките.

От петък пътят между видинското село Лагошевци и Извор, и след това от Извор до Димово е засипан от сняг и не е проходим, алармира слушател на "Хоризонт". Последно хляб в Лагошевци е закаран там в петък, каза Ралица Цветкова:

В бюлетина на АПИ няма информация, че този път е проблемен. Работи се, но не е възможно да бъдат преодолени тези преспи. В цяла Видинска област няма роторен снегорин и съответно с наличната техника те не могат да се справят. 

От община Димово, в която се намира селото, не дават информация за пътя, който, ако бъде разчистен, ще осигури достъп за Гражданска защита, които са предупредени за случващото се, добави Ралица Цветкова, която допълни, че за днес има обещание за доставка на лекарства до селата в областта, населени предимно с възрастни хора.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Л. Павлова: В четири области в страната положението остава сравнително тежко

В четири области в страната положението остава сравнително тежко заради навявания от сняг и заледени пътища. Министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова заяви:  Шумен, Силистра, Добрич и Монтана са областите с най-сериозни..

обновено на 09.01.17 в 11:50