Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътната обстановка е динамична, общините – в снежна хватка

Снимка: БГНЕС

Възстановено е движението на леки автомобили по авттомагистрала "Хемус" в двете посоки в област София. По-рано екипи на полицията затвориха изхода на София към автомагистралата, за да може тежка техника да почисти пътното платно от натрупания сняг. Затворен е бил и пътят между Княжево и Владая заради аварирал тежкотоварен камион. От КАТ обясниха, че движението в този участък е частично възстановено. 

Заради слаба видимост, ураганен вятър и снегонавявания обстановката в Бургаска област остава тежка. Участъкът Зимница-Бургас от автомагистрала „Тракия“ е затворен за движение. Затворен бе и пътят Ямбол – Средец. Авариралият по-рано тир, запушил участъка между село Медово и град Каблешково, е бил изтеглен успешно, участъкът е отворен за движение. Непроходими са и всички вътрешни пътища на територията на община Айтос. Въведено е ограничение за тежкотоварни автомобили за Ришкия и Провадийския проход и за главния път от Петолъчката до Бургас, обяви областният управител Вълчо Чолаков. Метеорологичната обстановка се усложнява, увеличават се снеговалежът и вятърът, намалява видимостта. На всички сигнали за закъсали автомобили се реагира с изпращане на техника на място, допълни областният управител Вълчо Чолаков. Няма бедстващи хора на територията на областта, уточни той. 

В община Смолян е обявено частично бедствено положение заради обилния снеговалеж и образувалата се дебела снежна покривка. Заместник-кметът Марияна Цекова обясни, че машините на снегоподдържащите фирми работят на денонощен режим, но снеговалежът не спира. В момента няма подадени сигнали за бедстващи хора.

Пътищата в Пловдивска област са проходими при зимни условия. По направленията Гълъбово - Бяла Черква, Храбино - Лилково, Югово - Лъки - Здравец и Лъки - Белица колите трябва да се движат с вериги. Въведени са ограничения за тежкотоварни автомобили с маса до 3 и половина тона. Шофьорите трябва да са изключително внимателни заради намалената видимост и по възможност да не предприемат пътувания. В Пловдивска област няма населени места без електричество. Няма сигнали за бедстващи хора, нормализирани са доставките на хранителни продукти в отдалечените райони.

БГНЕСОт Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че поради силен снеговалеж и намалена видимост е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по първокласния път Антон – Калофер, както и в двете посоки по път I-6 от София за Карнобат на територията на областите София, Пловдив и Ямбол. Затворени са пътищата Ямбол - Войника - Средец и Ямбол - Стефан Караджово. В района на Елхово и по международния път 1-7 разчистването е изключително трудно заради ураганния вятър и снеговалежа. Много от автобусите не изпълняват курсове към селата. Областният управител на Ямбол Димитър Иванов призова да не се пътува, тъй като силният вятър образува преспи, а снегорините са безпомощни.

Третокласната пътна мрежа в област Силистра е проходима при зимни условия. Все още няма път до дуловското село Секулово. Не са разчистени и пътните отсечки между селата Руйно и Правда и Водно – Брадвари. Там очакват роторни снегорини, които да пробият преспите.

Ограничение за движение е въведено на пътя Кърджали - Хасково заради падналия сняг. То важи за товарните автомобили с тегло над 12 тона и в двете посоки, съобщиха от Областната администрация в Кърджали. Обстановката в района е спокойна, няма селища без ток и вода. Най-много сняг тази сутрин е паднал в община Кирково, където снежната покривка по високите места достига един метър.

В Сливенска област затворени за преминаване на автомобили над 10 тона са проходите Твърдишки, Котленски и Вратник и пътищата Градец – Ичера - Сливен и Котел – Кипилово. Всички пътища в равнинната част на община Сливен са проходими при зимни условия, съобщава кметът Стефан Радев. В планината продължава да вали сняг и това затруднява почистването на пътищата.Над 30 души са потърсили спешна помощ в областната болница в Сливен заради травми, получени при падане в поледиците от края на миналата седмица до днес. От община Сливен обявиха, че основните улици са чисти, но достъпът до по-малките е затруднен и те остават заледени. Не са почистени и спирките, освен тези в централна градска част. Заместник-кметът Стефан Кондузов коментира ситуацията:

Не можем да влезем във всички малки улички. Малките улички са тесни и има паркирали автомобили. Там е невъзможно да мине колата, която почиства и която разпръсква солта. 

На близо пет милиона възлизат старите задълженията на община Сливен към фирмата за снегопочистване и чистота.

БГНЕССнеговалежът затвори пътища във Великотърновска област. Аварираха снегорини на пътно-поддържащата фирма за републиканската пътна мрежа, счупиха се и трактори на частни фирми, включили се да помагат при разриването на главните пътища. За неопределено време е отворен пътят Велико Търново – Свищов, където за пореден ден роторни снегорини и военна техника пробиват преспите. В община Павликени се отварят и затварят тертокласни пътища между селата и общинския център. Високата част на Полски Тръмбеш е без вода заради авария на главен водопровод. Петкилометрова колона от ТИР-ове се е образувала от северната страна на „Прохода на републиката“ заради тежкотоварен камион, който блокира пътя на излизане от международния паркинг край Килифарево. Докато бъде изваден от верижна техника той предизвика опашката от камиони, съобщи Атанас Атанасов, началник на Пътна полиция - Велико Търново. Камионите се пропускат поетапно. Проходът се затваря периодично за почистване. Няма ограничения за движението. Очаква се снеговалежът в областта да се засили през нощта.

През Прохода на републиката камионите задължително трябва да са с вериги, а в подстъпите към прохода има разположени полицейски пунктове, които спират неизрядните тежкотоварни камиони.

Четвърти ден населени места в Шуменска област остават откъснати от света. Част от шуменското село Велино остава без ток. В момента пътят до Велино се пробива от две страни. Очаква се достъп да бъде осигурен до края на деня. С помощта на багери селото се снабдява с хляб, без вода е село Боян. Две общини в Шуменска област остават в бедствено положение - Нови пазар и Венец. Там са започнали нови навявания по пътищата. Отменено е бедственото положение в Каолиново, Никола Козлево и Хитрино. До всички населени места на територията на област Шумен има достъп.

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона в цялата Разградска област. От 17 часа ограничението е в сила за първокласния път Русе - Разград - Шумен и основните направления от Разград към Попово и Търговище. В Добричка област се е наложило затваряне на пътя Добрич - Балчик - Каварна заради влошаващите се метеорологични условия особено в района на Балчик. Пътят Добрич - Варна отново е отворен, но само за моторни превозни средства с маса до 3 и половина тона.

В област Благоевград заради обилния снеговалеж през последните часове се затруднява движението по пътищата в общините Сандански и Петрич и през прохода „Предел“. На граничните пунктове с Гърция се пропускат само леки автомобили заради забрана от гръцките власти за движение на тежкотоварни камиони, съобщиха за „Хоризонт“  български шофьори, които са на територията на южната ни съседка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Обстановката в страната остава тежка, на места движението е ограничено

Оранжев код е обявен за днес в 12 области на Източна, Северна и Южна България заради интензивни снеговалежи и бурен вятър. В тези области ще има валежи от сняг, ще се образува нова снежна покривка до 20 см. Ще духа умерен и силен вятър, предимно..

обновено на 10.01.17 в 12:26
Ваньо Шарков

През изминалото денонощие няма необслужени населени места от „Спешна помощ“

През изминалото денонощие няма необслужени населени места от „Спешна помощ“, каза заместник-министърът на здравеопазването в оставка д-р Ваньо Шарков : Затруднено е обслужването в Североизточна България, както и в областите Видин, Враца и..

публикувано на 10.01.17 в 12:37

Още ваканция в повечето общини заради студовете и грипа

Учебни занятия днес се провеждат само в няколко общини в страната, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Утре няма да се учи в осем области в страната: София-град, Бургас, Мотана, Пазарджик, Перник, Русе, Стара Загора и..

обновено на 10.01.17 в 16:47