Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН се надява на пробив в преговорите за Кипър

Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър може да стане пример за решаването на конфликти и да бъде символ на надежда за света през 2017 г., заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в изявлението си пред медиите по време на започналата днес в Женева международна конференция за решаване на кипърския въпрос.

Споразумението за обединяването на етнически разделения Кипър като двузонална двуобщностна федерация е много близко, коментира Гутериш. Това, което е необходимо сега според него, е да се намерят тези инструменти за прилагане на решението, които ще отговорят на тревогите и на двете кипърски общности за тяхната бъдеща сигурност. Не може да очаквате чудеса и бързи решения. Ние искаме да постигнем не бързо, а трайно и устойчиво решение, което да се приеме от двете кипърски общности.“

Гутериш изрази надеждата си да се постигне пробив по проблемите на сигурността и гаранциите, които са основата тема на международния форум. Ние работим усилено и преговорите ще продължат толкова дълго, колкото е необходимо, посочи още Гутериш. ООН подкрепя двете кипърски общности в търсенето на консенсус и гарантирането на ефективни и стабилни резултати.

На историческата за мирния процес в Кипър конференция в Женева лидерите на двете кипърски общности и трите страни гаранти Великобритания, Гърция и Турция, представени от външните си министри, за първи път директно заедно обсъждат международния аспект на бъдещото споразумение за обединяването на Кипър под федерален чадър, който е свързан със сигурността и гаранциите. В срещата участват и висши представители на ООН и ЕС.

Конференцията е кулминация на интензивния кръг преговори за решаване на Кипърския въпрос, който започна в понеделник в Женева между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ след 19 месеца преговори между тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!