Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 250 души от Добрич са евакуирани през последната седмица

Над 250 души в област Добрич са били евакуирани от преспите през последната седмица, откакто се усложни обстановката в резултат на обилните снеговалежи и силния вятър, съобщи директорът на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Дарин Димитров. Спасителните екипи са се отзовали на над 100 сигнала. Помогнали са за извозването на 7 бременни жени. Спасителите са помогнали за транспортирането до лечебно заведение на петима тежко болни, както и на 4 деца, които са имали нужда от спешна медицинска помощ. Доставили са хляб за Дома за стари хора в село Добрин, Крушарско. Помогнали са и за осигуряването на хляб в Шуменска област.

Втори ден няма достъп до село Булаир във варненската община Долни Чифлик. Жителите на селото разчитат на верижна техника от Добрич, за да получат хранителни продукти и лекарства. Основните проблеми на жителите на Булаир, които са общо 200, са липсата на лекарства и хранителни продукти. Днес пожарникари тръгнаха със специална машина, за да ги доставят, но не успяха да достигнат до селото. Областният управител Стоян Пасев уточни ситуацията.

Екипът, който пробива, за три дена е изминал едва 1.5 километра. Разстоянието е 10 километра. Кметът на Булаир е тръгнал пеша, но 10 километра са рискови. Обсъждаме вариант, дали може да се достигне с друга техника до селото. Вариантът е моторна шейна, или хеликоптер.

Кметът на село Булаир Джемил Юсеин, измина пеша повече от три километра, за да занесе лекарства в селото.

Потънахме в пряспа между Горица и Булаир. Разстоянието между двете населени места е 10 километра. Треди ден, машините се борят и пробиха два километра. Вървял съм три километра, след което ме посрещнаха селяни, за да мога да им предам лекарствата.

Очаква се с помощта на военните и с моторна шейна, да бъдат доставени лекарства и храна за бедстващите в Булаир.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!