Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 1 февруари се приемат заявки за участие във фестивала „Черноморски звуци”

Снимка: архив

На 1 февруари изтича крайният срок за подаване на заявки за участие в седмото издание на международния хоров фестивал „Черноморски звуци”.

Форумът открива фестивалния сезон в Балчик и ще се проведе по традиция в първата седмица на юни, от 7-и до 11-и. Участие във фестивала могат да вземат български и чуждестранни непрофесионални академични и народни хорове и вокални ансамбли от всички категории, без възрастово ограничение – смесени, камерни, еднородни, младежки, детски. Тези, които ще се състезават, ще бъдат оценявани от жури, което ще определи носителя на голямата награда - Статуетка „Черноморски звуци“ и парична премия.

Наградният фонд тази година е 2500 евро. Всички детски хорове ще се състезават за спечелване на специалния диплом „Бъдещето на Европа“, присъден от организаторите – сдружение „Музикален свят-Балчик”. Тазгодишните хорови ателиета ще бъдат "Български фолклор" - с Михаил Делчев, и "Вокални ансамбли" - с група "Спектрум". Всички ще разучават Химна на град Балчик. На сайта на феста chernomorskizvutsi.com е обявен и регламент на фотоконкурса: „Хоровото изкуство през погледа на обектива". Миналата година на различни естради в Белия град се представиха 20 хорови формации с близо 500 певци от 6 държави. Директорът на фестивала и диригент на хора домакин „Черноморски звуци” Валентина Георгиева съобщи, че до момента са подали заявки състави от България, Гърция, Естония, Литва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!