Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР навършва 82 години

Тази вечер ще бъдат раздадени годишните награди "Сирак Скитник"

| обновено на 25.01.17 в 12:14
Снимка: БНР



Българското национално радио навършва днес 82 години. Тази вечер ще бъдат връчени годишните награди "Сирак Скитник". Церемонията ще е в Първо студио на Радиото и ще се предава пряко по "Хоризонт". 
На 25 януари 1935 година цар Борис Трети подписва указ, с който радиоразпръскването у нас става държавна собственост. През юни същата година за първи директор е назначен Панайот Христов, известен с псевдонима Сирак Скитник. В началото програмата е седемчасова и новини е имало два пъти на ден. Първото пряко включване по радиото е от септември 1940 г. Тогава са тържествата по повод присъединяването на Южна Добруджа към Царство България: 
Драги слушатели, обаждаме ви се от сърцето на освободена Добруджа
Един от най-старите записи, които пази Златният фонд на БНР, е "Маршът към Родопите" от Алоис Мацек.
В звуковия файл можете да чуете гласовете на Петър Увалиев, проф. Веселин Димитров, както и стихотворение на Сирак Скитник, чийто изпълнител не е известен. Водещата на "Хоризонт до обед" Ирина Недева призова слушателите да съдействат за идентифициране на гласа.
Годишните награди "Сирак Скитник" са учредени през 2001 г.  Церемонията е в 19 ч. и ще се предава пряко по програма "Хоризонт", "Христо Ботев" и Бинар. БНТ ще излъчи пълен запис от 23.30 часа.

Категориите са три – голяма награда "Сирак Скитник", отличие за радиожурналистика  и приз за радиопредаване, мултимедиен или музикален проект на БНР. Победителите са определени от Обществения съвет на Радиото. Пак по традиция ще бъде връчена и наградата "Златен глас" на фондация "Надежда Дженева".

На празника на Радиото генералният директор на БНР Александър Велев ще води изданието на коментарния формат по Радио София - "Радиоприемница" от 13 до 14 часа. Велев ще разговаря с гостите си за рисковете пред медийния плурализъм и бизнес модела на обществените медии. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!