Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ретро трамваят вози безплатно софиянци и гости на града в Дните на Виена в София

4
Снимка: Еленица Маринова

Всеки ден в 12:00 часа от депо „Банишора“ в столицата ще потегля софийският виенски трамвай. Ретро трамваят ще вози безплатно софиянци и гостите на града до 14 февруари включително. Инициативата е част от Дните на Виена в София.

Ретро трамваят ще се движи от 12.00 до 14.00 часа. Маршрутът включва обиколка из централни столични дестинации, сред които Централна гара, бул. "Мария Луиза", ул. "Граф Игнатиев", пл. "Журналист", Петте кьошета и НДК. В трамвая ще звучи музика от Новогодишния концерт на Виенската филхармония, която ще пренесе пътниците във вълшебния свят на австрийската столица и на виенския валс, съобщи ръководителят на бюрото за международни връзки  на Община Виена в София Ирина Симова и допълни:

Ще има и едни сладки изненади от производител от Виена, а също така и един специален билет за спомен, който е специално отпечатан за дните на Виена. 

Докато трае обиколката, пътниците ще се запознаят и с разказ за виенските забележителности, както и за връзките между двете столици.

Още преди Възраждането във Виена се установяват български търговски колонии, а будни и по-заможни българи получават образованието си там. След Освобождението новата българска столица е повлияна най-силно от виенския стил в бита и културата - от облеклото до архитектурата. Бурното развитие на града привлича множество австрийски архитекти, инженери и декоратори. Сред най-известните сгради в столицата, построени от австрийски архитекти, са Народният театър, Военният клуб, Държавната печатница (сега Квадрат 500) и Синагогата. 

По време на дните на Виена в София ще бъдат проведени още мероприятия, сред които и традиционният Виенски бал, който ще се състои за 17 пореден път в събота вечер, обяви Ирина Симова: 

В неделя, 12-и, в  Мall Сердика от 15.00 часа ще открием една инсталация - петметрово прозрачно сърце с надпис "Виена обича София", пълно с вафлички. Всеки, който стигне до сърцето, може да си извади вафлички гратис.

Инсталацията ще остане в търговския център до 14-и февруари. Финалът на Виенските дни ще бъде отбелязан с вечер на виенското вино във Военния клуб.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия