Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова е сезирала прокуратурата за причините за аварията в "Топлофикация - София"

| обновено на 09.02.17 в 15:16
Йорданка Фандъкова
Снимка: БТА

Хиляди жители на София продължават да са без парно и топла вода. Усилията на Топлофикация са насочени към възстановяване на топлоподаването към кварталите "Младост", "Студентски град", "Витоша", "Дървеница", "Мусагеница" и "Малинова долина",  като от дружеството обещават това да стане тази вечер или най-късно утре.

Междувременно поради авария на топлопровод  временно е преустановено топлоподаването и в района на бившия хотел Плиска в столичния квартал "Изток". Аварийните екипи вече работят за  възстановяване на топлоподаването.

Кметът Йорданка Фандъкова е сезирала прокуратурата за причините за аварията в "Топлофикация-София", която дни наред остави без парно и топла вода голяма част от столицата. От дружеството се зарекоха, че ще проверява сграда по сграда в коя от тях не е имало топлоподаване за повече от 48 часа. Всички засегнати абонати ще получат обезщетение, ангажираха се столичните общинари. Три проверки ще установяват причината за аварията  - вътрешна проверка в "Топлофикация-София“, проверка на екип от Техническия университет и на прокуратурата, посочи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков:

Ние настояваме с фактурите за месец февруари всеки клиент на Топлофикация да му стане ясно как и с колко точно е бил компенсиран, колко време не е получавал услугата и в какво се изразява тази компенсация.

Ако Топлофикация твърди, че тези спирания са били технологично необходими, тя трябва да го докаже достатъчно по убедителен начин. Гражданите имат възможност да доказват, че те имат право на тези компенсации. Нека "Топлофикация" да докаже, че нямат, заяви Милка Христова от БСП.

До утре около обяд топлоподаването към всички квартали на София ще бъде възстановено поетапно, посочи Георги Беловски, изпълнителен директор на "Топлофикация"-София:

В момента системата, която захранва "Младост" основно, се пълни с течност, което означава, че до довечера ще бъде напълнена системата. Нашите очаквания са през нощта да започне подаването на нормална топлинна енергия към сградите при налягания, които отговарят на технологичните изисквания.

Подробности по темата слушайте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Георги Кадиев: Проблемът на "Топлофикация" се нарича корупция

Престъпната небрежност е в Столичния общински съвет, в администрацията в лицето на Йорданка Фандъкова. Това заяви в интервю за "Хоризонт" Георги Кадиев , лидер на партия „Нормална държава“, бивш депутат и бивш общински съветник. В коментар по казуса..

публикувано на 09.02.17 в 13:18

"Нова република" иска отстраняване на ръководството на "Топлофикация - София"

"Нова република" настоява ръководството на "Топлофикация - София“ ЕАД да бъде отстранено и веднага след това да бъде проведен конкурс за ново непартийно ръководство. Според формацията в последните години управляват кадри на ГЕРБ и БСП. В следващото Народно..

публикувано на 09.02.17 в 15:32

Елизабет Павлова: До края на утрешния ден топлоподаването ще бъде възстановено

Без топлоснабдяване продължават да бъдат столичните квартали Младост 1, 2, 3 и 4, както и Младост 1А, Мусагеница, Дървеница, Студентски град, Витоша и част от Малинова долина. Подобна тежка авария не се случвала в "Топлофикация" - София от 25 години..

публикувано на 09.02.17 в 16:27