В навечерието на националния празник

Сливенски първолаци се заклеха в любов към България

Във Варна ученици и учители направиха флашмоб на българското знаме, а в Добрич изобразиха "жива карта" на България

Снимка: БТА

Близо 1 000 първокласници от сливенски училища положиха тържествена клетва пред паметника на войводата Хаджи Димитър да пазят България в сърцата си.

Тържествено шествие по главната улица на града беляза началото на първокласническата клетва. Начело с военния духов оркестър децата, техните учители и родители преминаха през града, превръщайки се в част от празниците, посветени на 3-и март.

Клетвата бе произнесена едновременно от всички деца на площада:

С делата си и с думите си аз България в сърцето си да пазя! Заклех се! 

Церемонията завърши с пускане в небето на балони с цветовете на националния флаг. Ритуалът се провежда за втора поредна година в Сливен. Идеята е на Елена Налбантова, професор по възрожденска литература във Великотърновския университет.  

Над 900 ученици и близо 70 учители, облечени в бели, зелени и червени фланелки участваха във флашмоб, изобразяващ българското знаме в навечерието на националния празник 3-и март. Те образуваха трибагреника под звуците на Дунавското хоро.

Мисля, че е много хубаво, че за 3-и март сме се оргинизирали да направим нещо. Сякаш на 3-и март всички усещат българското в себе си и сякаш стават наистина по-добри българи, сподели ученичката от 11-и клас Славена Георгиева.

И в Добрич над хиляда ученици изобразиха с телата си картата на България и я оцветиха в цветовете на националния трибагреник. това се случи в средното училище „Климент Охридски“. Във флашмоба участваха деца от първи до дванадесети клас. По време на събитието звучеше националният химн, изпълнен от оркестъра на училището по изкуства. С инициативата учениците демонстрираха, че училището е институция, призвана да съхранява българщината.