Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В пловдивския квартал "Столипиново" има още едно дете със съмнения за морбили

| обновено на 22.03.17 в 19:49
Снимка: БГНЕС
В пловдивския квартал "Столипиново" има още едно дете, за което има съмнения, че е заразено с морбили. Така случаите, които наблюдават специалистите в Пловдив, стават 8. При 4 от тях става въпрос за деца от многоетническия квартал.

Взети са необходимите противоепидемични мерки, а данните показват че от 8 хиляди деца в Столипиново, само 100 не са ваксинирани, съобщиха заместник-министърът на здравеопазването Галин Каменов и главния държавен здравен инспектор Радосвета Филипова.

Те се срещнаха с представители на Регионалния център по здравеопазване и Община Пловдив. 

Заместник-министър Каменов подчерта, че вече се имунизират децата в квартала и се очаква до няколко дни процесът да приключи:

Срещнахме пълна подкрепа от страна на общината за финансови средства да се издадат необходимите листовки, организацията на разпространението и не само в "Столипиново", но и в Пловдив. Между другото в "Столипиново" има един отлично изграден общностен център, в който работят 4 или 5 медиатора, има лекари. Те ще помогнат в този случай. 

Какво е показало проучването на случаите, обясни д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция:

Почти всички имат отношения с деца от близък кръг, семеен, които са пътували в Германия и продължават да пътуват. Иначе мерките, които са педприемат в огнищата, са предприети съвсем своевременно. Там няма лица, които би следвало да бъдат имунизирани, така че нещата са съвсем контролирани и спокойни до момента по отношение на противоепидемичните мерки.

Пробите на  доказаните случаи са изпратени днес в референтна лаборатория в Европа, която ще покаже от къде е дошла заразата, подчерта от своя страна доктор Радосвета Филипова.

По-късно от Здравното министерство съобщиха, че създават Национален координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили с председател заместник-министър Галин Каменов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!