Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тестват чешки електробус по линия 84 до летището

Снимка: БТА

Нов електробус, произведен в Чехия, се движи от днес до Терминал 2 на летище София по автобусна линия 84. Следващият един месец ще бъде изпитателен за превозното средство.

Това е третият електробус, който обслужва пътниците в Столичния градски транспорт. Амбицията на Общината е да бъдат закупени още превозни средства, които доказват икономичността си и помагат за намаляването на вредните емисии във въздуха, посочи заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев:

Конкретният електробус използва батерии като технология за заряд. Той е съоръжен с всички стандартни вече за София екстри, които имат всички нови автобуси, които поръчваме. Съоръженията са с климатик. Комфортът на пътуване е в пъти по-добър спрямо някои от по-амортизираните ни автобуси. Всичко, което имаме като екстри, го има и този електробус.

Цената на електробусите е два пъти по- висока, но разходите им са значително по-малки, а и не замърсяват околната среда, допълни Крусев.

Шофьорът Данаил Иванов работи в градския транспорт от 26 години, но за първи път се качва на електробус:

По-тихи са, чисти, нови. Леко се карат. Ще се стремим да работим качествено.

В програмата за обновяване на градския транспорт е заложено закупуването на 20 електробуса и 20 хибридни автобуса. Процедурата за обществената поръчка за електробусите се подготвя в момента и трябва да бъде обявена през юни, информира кметът Йорданка Фандъкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!