Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Водеща тема в англоезичната преса е задействаната процедура за напускане на ЕС от страна на Великобритания. Член 50 от Лисабонския договор беше задействан, след като британският посланик в общността Тим Бароу връчи уведомително писмо за напускане от британския премиер Тереза Мей на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. 
Изпратеното уведомление е едно от най-значимите дипломатически събития в британската история след Втората световна война, отбелязва вестник  "Ню Йорк таймс". Това е началото на 2-годишен процес на Брекзит, коментира вестник "Файненшъл таймс". 
Британският външен министър Борис Джонсън пише в статия във вестник "Дейли телеграф", че със задействането на процедурата Великобритания тръгва на мисия за създаване на нови приятелства, съживяване на стари отношения и търсене на нови търговски възможности, като същевременно запази в партньорството си с Европа това, което е от най-голяма полза и за двете страни.
Предупреждението на Мей, че сигурността на ЕС може да бъде отслабена, ако Великобритания напусне общността без нова всеобхватна сделка с Брюксел, предизвика обвинения от ЕС в изнудване, допълва вестник  "Гардиън", според който премиерът използва сигурността като разменна монета в преговорите.
Руската преса пък коментира реакциите на властта в страната след протестите от 26 март, организирани от опозиционера Алексей Навални под лозунга за борба с корупцията. Налице е "първата съдържателна реакция на висшето руско ръководство", пише вестник "Ведомости" за изказването на председателя на Съвета на Валентина Матвиенко, че е необходим диалог с гражданите след митингите.
Сенаторът Вячеслав Мархаев стигна по-далеч от Матвиенко, отбелязва "Комерсант", като посочва вчерашния му призив да бъдат проверени доходите и имуществото на руския премиер Дмитрий Медведев. Депутати и сенатори в Русия критикуват премиера, тъй като положението му "се е поразклатило", твърди "РБК". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!