Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията с хранителната интоксикация в община Николаево е овладяна

Снимка: БГНЕС

Няма нови случаи на хранителна интоксикация в населените места в община Николаево, информират от Регионалната здравна инспекция.

Както вече и  Радио Стара Загора съобщи, на 29 март около 19:20 часа  в РЗИ - Стара Загора е постъпил сигнал от телефон 112 за четирима души от с. Едрево, които са с разстройство и повръщане. На лицата е оказана първа помощ във ФСМП - Гурково. В рамките на следващите 12 часа с подобни оплаквания медицинска помощ е оказана на още 21 лица от град Николаево, с. Едрево и с. Нова махала, община Николаево, и с. Зимница, община Мъглиж.

Четирима от заболелите са хоспитализирани в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" - Стара Загора (дете на 1,5 г. и трима мъже). Останалите 21 души са прегледани амбулаторно и са оставени за домашно лечение.

Незабавно след получаване на сигнала РЗИ - Стара Загора сформира екип от специалисти - епидемиолог, микробиолог и представители на Областната дирекция по безопасност на храните - Стара Загора за извършване на епидемиологично проучване. В процеса е установено, че всички заболели са консумирали кюфтета по чирпански, доставени по програма „Топъл обяд", финансирана с европейски средства, за социално слаби лица и възрастни хора с месечни доходи под 300 лева.

Фирмата за кетъринг, която е изпълнител по програмата, е регистрирана в Сливен. Храната е раздадена между 11:00 и 12:30 часа на 29 март в 4 пункта, като предварително е пакетирана в кухнята майка в опаковки за еднократна употреба. Заболелите са консумирали храната привечер.Оплакванията са започнали 1 час след това. Те са свързани с повръщане, разстройство, болки в корема, без температура.

РЗИ - Стара Загора информира РЗИ - Сливен и ОДБХ - Сливен за създалата се ситуация. Незабавно е извършена проверка на фирмата за кетъринг. Взети са 48 проби - от повърхности, от съдове за приготвяне и разпределение на храната, от ръце и работно облекло на персонала. Взети са проби от храната, приготвена на 29 март, които ще бъдат изследвани в лаборатория към ОДБХ - Сливен.

Взети са секрети за микробиологично изследване на персонала в кухнята.

От ОДБХ - Стара Загора взеха отривки от външна среда от пункта за раздаване на храната в Николаево и от храна, които са предоставени за микробиологичен анализ в лабораториите на РЗИ - Стара Загора, информират още от пресцентъра на РЗИ - Стара Загора.

Екип от РЗИ - Стара Загора организира изследването на петте лица, участвали в раздаването на храната за патогенни стафилококи и чревни бактерии. Връчени са предписания на общопрактикуващите лекари за предприемане на своевременни противоепидемични мерки при поява на лица с подобна симптоматика.

Със заповед на директора на ОДБХ - Сливен кухнята майка на фирмата за кетъринг е спряна от експлоатация до изясняване на ситуацията.

Хоспитализираните болни в инфекциозната клиника са в добро общо състояние, най-вероятно ще бъдат изписани утре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Завършиха ремонтите на още две църкви в Павелбанско

Православният храм “Свети Димитър” в павелбанското село Турия вече е с нов облик след извършен ремонт на покрива и обновяване на фасадата, информират от общинския пресцентър. Пребоядисан е купола на църквата, освежена е и фасадата на камбанарията, а..

публикувано на 10.07.24 в 11:54
Проф. Георги Рачев

Жегите ще продължат поне още 10 дни, очакват ни и горещи нощи

Горещините, които изпитваме в момента, ще продължат поне до началото на третата десетдневка на юли. А в средата на следващата седмица се очакват и т.нар. екваториални нощи, когато минималните температури няма да паднат под 25 градуса. Това каза по..

публикувано на 10.07.24 в 11:33

Завишени стойности на серен диоксид са отчетени в Димитровград

Завишени стойности на серен диоксид са отчетени в Димитровград, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково (РИОСВ). Те са били установени от Автоматична измервателна станция "Раковски" в града.  След постъпил сигнал за..

публикувано на 10.07.24 в 11:06

От Спешна помощ призоваха за отговорно поведение в горещините

През последните 24 часа петима души са постъпили в Спешна помощ в Стара Загора с инсулт, двама - с предсърдно мъждене, а трима - с топлинни удари, вследствие на високите температури през последните дни, съобщи за Радио Стара Загора д-р Георги Захариев..

публикувано на 10.07.24 в 10:18

Започна събарянето на незаконни постройки в Стара Загора

Два багера се включиха в започналото тази сутрин отстраняване на незаконни къщи и селскостопански постройки по поречието на река Бедечка в близост до Промишлената зона на Стара Загора. Общо 36 сгради предстои да бъдат премахнати. Акцията на Община Стара..

публикувано на 10.07.24 в 09:48

И днес ще е горещо

Днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали и прегърми.  Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Подновяват традицията за земляческа среща в Малко Шарково

Земляческа среща организират в село Малко Шарково, община Болярово на 13 юли 2024г. Традицията се възстановява след 11 години прекъсване.   Старото име на селото е Кючук боялък. През 1801 година, когато Тракия е тежко засегната от кърджалийството, част от..

публикувано на 10.07.24 в 08:05

Германско сдружение помага на дома за лица с умствена изостаналост в Малко Шарково

Домуващите в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – село Малко Шарково, Община Болярово посрещнаха гостоприемно своите приятели от германския град Кьолн за поредна година. Секретарят на община Болярово Мария Чанева и директорът на дома Димитрина..

публикувано на 09.07.24 в 16:46

Една от главните улици в Болярово е изцяло с нов облик.

На финал  е изпълнението на етап едно от реконструкцията на ул. "Нико Пехливанов" в гр. Болярово, която включва цялостна подмяна на пътната настилка, поставяне на бордюри и подновяване на тротоарната част. „Улица “Нико Пехливанов“ е една от най-дългите..

публикувано на 09.07.24 в 16:35

До 15 юли България аргументира пред ЕК отпускането на първите 250 млн. лв. за "Мини Марица-изток"

Европейската комисия е изпратила 24 уточняващи въпроса, свързани с гласувания от парламента първи транш от 250млн.лв. за "Мини Марица-изток". До 15 юли българската държава следва да аргументира пред Брюксел отпускането на средствата, за да може..

публикувано на 09.07.24 в 14:21