Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастасиадис и Акънджъ ще увеличат срещите си за решаване на Кипърския въпрос

Мустафа Акънджъ и Никос Анастасиадис
Снимка: БГНЕС

Четири срещи за един месец ще проведат лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ с цел да ускорят решаването на Кипърския въпрос. За това те се договориха днес, когато преговорният процес бе възобновен след двумесечно прекъсване.

Новият интензивен кръг преговори ще започне на 20-и април, след референдума за засилване на правомощията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, резултатът от който ще има ключово значение за преговорите по Кипърския въпрос и ролята на Анкара в тях, и ще продължи до 17 май.

След заседанието днес президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви, че се надява този кръг преговори да осигури достатъчно допирни точки на двете общности, които ще ги доведат и до решение на Кипърския проблем.

Женева-2 - нова международна конференция по най-трудния въпрос за сигурността и гаранциите на бъдещия федерален Кипър, които са свързани и с изтеглянето на окупационните турски войски от острова, е възможна само, ако има реален напредък в предишните преговорни глави, посочи Анастасиадис. Условията за това трябва не да са определени от Турция, а да са резултат на свободния диалог между двамата лидери, подчерта той.

Анастасиадис и Акънджъ не са обсъждали днес друг конфликтен въпрос - предстоящите в началото на юли сондажи за природен газ в офшорната зона на Кипър, които вече предизвикаха заплахи за намеса от Турция и провеждането им се смята за неофициален краен срок за решаване на Кипърския въпрос. Суверенитетът на Републиката не подлежи на преговори, природните ресурси на Кипър принадлежат на кипърския народ, заяви президентът след срещата.

Анастасиадис и Акънджъ преговарят вече две години, от май 2015 г. Прекратяването на диалога между тях за два месеца, от средата на февруари, е най-дългото прекъсване в преговорния процес и най-тежката криза в отношенията между лидерите на двете кипърски общности. Освен това и двамата са под сериозен натиск от партиите хардлайнери в двете общности, които са против федерално решение. Преговорната ситуация се усложнява и от факта, че в двете части на разделената страна предстоят избори – президентски в Кипър след 10 месеца и предсрочни парламентарни в непризнатата Севернокипърска турска република.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Никос Анастасиадис (вляво) и Мустафа Акънджъ

Възобновяват преговорите за Кипър

В Никозия се възобновяват преговорите за решаване на Кипърския въпрос. Разговорите се провеждат след двумесечно прекъсване, тежък конфликт между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ и много активни..

публикувано на 11.04.17 в 09:27

Президентът на Кипър призовава за незабавно подновяване на прекъснатите преговори за обединение

Кипърският президент Никос Анастасиадис призовава за незабавно подновяване на прекъснатите преговори за обединение на острова, докато лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ предпочита те да бъдат подновени след 7-и април. Анастасиадис..

публикувано на 02.04.17 в 08:24

Ролята на ЕС в решаване на Кипърския въпрос

В неделя  специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейд, каза, че според него двамата лидери - президентът Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ искат процесът за обединението на острова да бъде успешен. За..

публикувано на 09.03.17 в 19:01